Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Niedlugo bede zakladac akwarium, sprzet powoli kompletuje...i mam pytanie odnośnie obsady..a mianowicie interesują mnie rybki:

-L.sp. Hongi (docelowo 1+4)

- M. red-red (docelowo 1+4)

- maingao ( a tu kupie z 8 rybek i zobaczymy co wyjdzie)/ Demasoni (7 sztuk?)

Czy te rybki moga byc razem bo wydaje mi sie ,ze zywieniowo dosyc dobrze dobralem...

Czy maingao w towarzystwie tych rybek nie bedzie blady i mizerny bo przypuszam ,ze bedzie najnizej w hierarchi..?

Ewentualnie co moge zamiast maingao z melanochromisow....bo myslalem o M.auratus ale chyba zbyt agresywny i za krotkie akwa..i jeszcze jedno mnie nurtuje....czy do 2 pierwszych moge wpuscic ok 7 sztuk Demasoni czy jest to zbyt mala liczba rybek z tego gatunku (bo wiem ,ze im wiecej Demasoni tym lepiej) i mi sie wytłuką..... Mialem juz kiedys doswiadczenia z Malawi i nie chcialbym abyscie mi kazali wpuscic rdzawe i saulosi...bo chce miec cos innego ;)

Z góry dzieki za odpowiedzi..

edit: i jezeli jest w jakies opcji juz przerybienie to poinformujcie bo chce tego uniknąć...

Opublikowano

Te 3 gatunki, które podałeś, razem w jednym akwa to za dużo. Ja wybrałbym dwa z nich, w tym Maingano. Nie mogę się do końca przekonać do Reda w 120cm. Ja mam go w 150cm i przy dorosłej rybie to jest chyba optymalne rozwiązanie.

Demasoni z Hongi miał czy ma dalej kolega sabotage. On Ci na pewno więcej powie, zwłaszcza, że skład ten był w 120cm u niego. Jest to więc realne, ale wtedy również tylko dwa gatunki.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hmm...żeby nie dodawać kolejnego tematu...mam kolejne pytanie.. czy możliwa jest taka obsada (zrezygnowałem z demasoni bo troche boje sie ich zachowań):

- msobo docelowo 1+4

- socolofi docelowo 1+4

- maingano (kupie 8 sztuk)

Czy lepiej (więcej miejsa) bez maingano czy ewentualnie jeszcze by one sie zmieściły?

Opublikowano

Hmm..o to, że bedzie ładnie to juz postaram sie zadbac ;)

To czy przy obsadzie 2 gatunkowej (socolofi + msobo) moge u msobo sprobować z większą ilością samców..? Oczywiscie wiem, ze nikt mi gwarancji nie da ,ze sie uda ale chodzi mi o to czy warto chociaz sprobowac ;)

Opublikowano

Na 2 ladniew ybarwione samce msobo bym nie liczyl. Wiem z wlasnego przykladu gdyz mialem taka obsade (msobo+socolofi) i samiec alfa ktory wybarwil sie pierwszy i robil za szeryfa wykanczal swoich rywali. W zasadzie co chwile musialem dawac biedaczkow do kotnika i po odkurowaniu sprzedawac...