Skocz do zawartości

Bakterie denitryfikacyjne a węgiel aktywowany.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie wiem jak biodigest, bo go nie stosowałem, ale po alkoholu, jeśli go przedawkujemy tak.

Skąd wiadomo ile węgla potrzebują ? to proste, nie interesuje mnie liczba bakterii, mam to gdzieś, jeśli się jedna wyrobi :). A tak poważnie mierzę parametry wody. Jeśli pojawia się NO2 tzn. że mało pokarmu, jeśli NO3 zaczyna wzrastać, za mało pokarmu.

Jesli nagle spada KH znaczy za mało pokarmu (bakterie ciągną wtedy C z CO2, a dokładnie z HCO3- ).

Ile dawkuje ? do 10 ml/400 l wody raz na miesiąc, nie mam potrzeby częściej. NO3 utrzymuje na poziomie ok 20- 30 mg/l (poziom wody kranowej), NO2, NH3/NH4 nie wykrywalne.

DOC- nie tylko można powiedzieć że go obniza, to jego GŁÓWNE zadanie :)

Węgiel jest świetnym materiałem do deni, ale ma jedna wadę: z uwagi na formę sprzedaży: pylisty, małe granulki - za szybko zarasta filmem biologicznym i bardzo łatwo się zapycha, a z uwagi na wolny start deni, i łatwość rozregulowania wkładu - jest kiepskim zastosowaniem z uwagi na obsługę. Jeśli gdzieś byłaby inna forma, jakaś gruba granulacja itp. to mozna próbować.

Cukier - jak najbardziej, ale najlepiej C6H12O6 - glukoza

No i powtórzę za meth:

O węglu kolega z solniczek ciekawie pisze:

http://solniczka.friko.pl/artykuly/wegiel.htm

http://solniczka.friko.pl/artykuly/wegial2.htm

Opublikowano

Nurosław używasz węgla cały czas czy regularnie ale na krótko? (np. 24h raz w tygodniu?)

Spotkałeś się w normalnie prowadzonym akwarium ze zjawiskiem desorpcji węgla?

Opublikowano
Nurosław używasz węgla cały czas czy regularnie ale na krótko? (np. 24h raz w tygodniu?)

Węgli używam cały czas, bez przerwy. Ilośc 0,5 kg na 400 l. Dlaczego, bo tylko takie małe opakowania są w sprzedazy w akwarystyku :)

Desorpcja? mało możliwa, w normalnym akwarium pomijalna. Węgle biologicznie czynne, pozostawione na dłuzej niz ich zwykła aktywność, porastają błoną biologiczna. Bakterie w procesach enzymatycznych uwalniaja co potrzebują do jedzenia, nijako przedłużając możliwośc węgli.

Co do zaleceń wyrzucania węgla po usuwaniu toksyn, to po to, ze jest już niepotrzebny, zuzyty, więc niech nie zajmuje miejsca.

Opublikowano

Węgli używam cały czas, bez przerwy. Ilośc 0,5 kg na 400 l. Dlaczego, bo tylko takie małe opakowania są w sprzedazy w akwarystyku :)

Desorpcja? mało możliwa, w normalnym akwarium pomijalna. Węgle biologicznie czynne, pozostawione na dłuzej niz ich zwykła aktywność, porastają błoną biologiczna. Bakterie w procesach enzymatycznych uwalniaja co potrzebują do jedzenia, nijako przedłużając możliwośc węgli.

Co do zaleceń wyrzucania węgla po usuwaniu toksyn, to po to, ze jest już niepotrzebny, zuzyty, więc niech nie zajmuje miejsca.

Co jaki czas wymieniasz ten węgiel na nowy?
Opublikowano

wg potrzeb. przeciętnie raz na 1-2 miesiące. Patrzę na wodę i widzę czy zmienia barwę na lekkożółtawa. jeśli tak, to podstawa do wymiany.

Dzisiaj badałem wodę, bo glony nie chca rosnąć, wynik: 0-5 mg NO3/l (najniższa skala testow). I wszystko jasne.

• 1 rok później...
Opublikowano

Ja już stosowałem Bioniotratex zeszłej zimy - bo w okresie zimowo-wiosennym psuje się woda w kranie i już w kranie mam około 5. Nie wiem tylko czy należny przed włożeniem do filtra umyć te woreczki w letniej wodzie (jak to mam napisane na pudełku sprzed roku) czy też nie płukać ich i włożyć bezpośrednio z pudełka do filtra? Że nie płukać później to oczywiste ale czy płukać przed włożeniem to już w końcu nie wiem?