Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Od jakiegoś czasu w pokoju stoi zalane akwarium 240l 120x40x50. Pływa w nim 8sztuk młodych 2-3cm demasoni, oraz 4 sztuki hongi, z których największy ma koło 6cm.

Zastanawiam się czy jest możliwość dołożenia 3 gatunku? Myślałem nad membe deep (5sztuk), lub estherae red-blue w proporcji 1+3. Co o tym myślicie?

Przy okazji chciałbym spytać o demasoni i hongi. Demasoni jak pisałem są jeszcze młodziutkie, ale dziwi mnie to że niektóre są strasznie jasne, praktycznie blade. Pod kamieniem urzęduje jeden, bardzo ładnie wybarwiony osobnik, zapewnie samiec i są jeszcze 2 sztuki bardziej niebieskawych. Reszta, czyli 5 sztuk jest póki co blada, z bardzo delikatnymi czasami ledwo widzialnymi pasami. Nie mam się czym przejmować i czekać na wybarwienie, bo oglądając filmiki na YT widzę, że niezależnie od wieku wszystkie tam są bardzo ładnie niebieskie?

Druga kwestia to płeć hongi. Największy osobnik ma 6cm i czasem jest jasny z żółtymi płetwami, ale żadnych pręg pomiędzy oczami nigdy nie widziałem, więc przypuszczam że to samica. 3 mniejsze sztuki wyglądają bardzo podobnie, przy czym najmniejszy jest jaśniejszy od drugiego, większego osobnika i ciągle goni i napastuje czwartą sztukę. Podczas tych gonitw można dostrzec u niego ładne ubarwienie ciała z pręgami pomiędzy oczami. Byłbym pewny, że to samiec, gdyby nie fakt, że ten większy osobnik również posiada takie pręgi, ale całe ciało jest bardziej szare, jakby z delikatnym nalotem.

Moje przypuszczenia są takie, że największy to samica, ten niewiele mniejszy również, a 2 najmniejsze, które ciągle się gonią to 2 samce.

Jest jakiś sposób, abym się upewnił w mojej teorii?

Opublikowano

Przy obecnej obsadzie w tym zbiorniku jest już teraz, nazwimy to, "ryzykownie, ale realnie". Trzeciego gatunku tutaj nie widzę. Zwłaszcza masywnego Red Blue.

Opublikowano

W przypadku innych ryb można by sie pobawić w 3 gatunek, w przypadku demasoni jednak bym to sobie odpuścił i dokupił z 4 rybki tego gatunku 16 ryb to nie za dużo a demasoni czym więcej tym lepiej

Opublikowano

Dokupiłem 2 sztuki demasoni już i pływa sobie 10sztuk, więcej już nie będę wrzucał. Wymieniłem jednego napastowanego hongi na 100% samicę i akwarium odżyło. Samiec hongi się pręży non stop pokazując swoje piękno. Już o żadnym 3 gatunku nawet nie myślę :)