Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zamierzam kupić te oto pokarmy:

HIKARI Cichlid Staple

Skład:Mączka z: białych ryb, pszenicy, lucerny, soi, drożdże, kiełki, tran, witaminy, minerały. Proteiny surowe 35%, tłuszcz surowy 4%, błonnik surowy 5%, popiół 9%, wilgotność 10%

HIKARI Cichlid Excel

Skład:Mięso ryb, pszenica, drożdże, kiełki pszenicy i lucerny, tran, spirulina, glony, witaminy, minerały. Proteiny surowe 35%, tłuszcz surowy 4%, błonnik surowy 3%, popiół 10%, wilgotność 10%

HIKARI Cichlid Gold

Skład: Krewetki, pszenica, lucerna, soja, drożdże, kiełki NS, tran, karoten, witaminy, minerały. Proteiny surowe 40%, tłuszcz surowy 4%, błonnik surowy 4%, popiół 9%, wilgotność 10%

Czy jest sens karmienia jednocześnie tymi trzema pokarmami, czy można sobie któryś z nich odpuścić ze względu na podobny skład? Jaką granulację polecacie? Mini, czy medium? Jakiej wilekości jest ta granulacja ( w mm)? Ryby są młode, ale przecież urosną, a ja chcę kupić jednorazowo ze względu na koszty większy zapas.

Kolejna sprawa to spirulina, która będzie dodatkowo w diecie. Nie wiem którą kupić? Tropicala forte 36%, JBL'a 40, czy może jeszcze coś innego?

Proszę o odpowiedź :wink:

Opublikowano

Niestety nie jest dobrze kupować pokarmy na zapas.

Również to co dobre dla małych ryb to potem już średnie jest dla dużych.

Niestety nie oszczędzaj na pokarmach i kupuj mniejsze kuleczki, bo mediumów Ci młodzież i tak nie zje.

Hikari ma dobrą spiruline również, mogą być pokarmy firmy Nature food, O.S.I..

Jednak decydujące znaczenie jakie pokarmy ma tutaj - jakie masz ryby.

Opublikowano

Pierwsze pokarmy, które kupiłem to Tropical i Sera. Po przeczytaniu wielu wątków postanowiłem kupić właśnie HIKARI. Widzę, że wcale nie są wiele droższe, a czy lepsze to zobaczymy :wink:

Opublikowano

Co do granulacji to powiem tak mam Hikari Cichlid Gold - baby ( tak około 1-1,3 mm ) i moje mniejsze johany i mphangi 4-5 cm że tak powiem zapychają się, jak chwyci jedną granulkę to musi troche pomemleć żeby poszła dalej, natomiast większe ( cholera rosną nierówno ) 6-7 cm to bez problemu. Posiadam na stanie również Exela mini i jeszcze nie używam ta "wersja" ma tak około 1,5-2 mm.

Jeśli jako "młody Malawista" mogę polecić takie firmy:

-O.S.I. ale płatki te będa pasowały zawsze, jakby co to można pokruszyć, mam stosuję i jest OK, granulatu jeszcze nie nabyłem.

-Naturefood mam wersję "S" i "M", e-S-ka pasuje wszystkim, e-M-ka tak jak z Hikari nie wszystkie by się najadły.

-Tropical Spirulina Super Forte 36% Minigranulat, w wersji Granulat patrz j.w.