Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Pokarmy Tropicala nie są dobrymi pokarmami.

Tak słyszałeś, czy tak Ci się wydaje? :? Czym Ty karmisz?

Domniemam, że stwierdza to na podstawie własnych doświadczeń i wyczytanych opinii. Prawda jest taka, że jak ktoś przerzucił się na pokarmy z wyższej półki to do Tropicala już nie wraca.

Rozumiem, że jak ktoś kupił 4l tropicala to będzie tym skarmiał następne 3 lata, ale mniej więcej w tej cenie miałby NF, Hikari, OSI, Dainichi (kiedyś), co prawda w mniejszych opakowaniach, ale to akurat lepiej.

Radze spróbować i nie kupować dużo, tanio i dlatego że nazywa się "malawi"...

I proszę nie piszcie, że ryby są zdrowe, jest im dobrze, czują się świetnie - tak mówią wszyscy, właściciele zup rybnych i utaka w 200l także...

Opublikowano

meth, nic dodac, nic ujac, popieram w calej "rociaglosci" :)

kto raz zacznie karmic OSI, Dainichi, NF, czy Hikari, Tropicala najwyzej potraktuje, jako dodatek, ew. zapas na czarna godzine :)

uprzedze pytania: moja opinia wynika z doswiadczenia/karmienia w/w pokarmami

Opublikowano

Z zasalaniem wody u Koningsa jakoś się nie spotkałem (a może przeoczyłem). Natomiast jeżeli chodzi o ocieranie się ryb o kamienie czy piasek stawiałbym albo na przekarmienie i zbyt duże stężenie związków azotowych. Zamiast solić, podmień wodę. Co do pokarmów, każdy z nas ma jakiś swój schemat. Ja karmię zarówno Dainichi jak i Tropikalem. Pomiętać tylko trzeba, że wszystkie suche pokarmy są jedynie substytutem naturalnego żarcia. Gorsze czy lepsze to raczej subiektywne odczucia.

Opublikowano

od tropicala ryby nie będą się ocierać, jeśli jest dobrze podawany.

pokarmowy błąd polega najczęściej wtedy gdy podajemy rybom pokarm granulowany i nie namaczany.

Wtedy i od hikari ryby będą się ocierać.

Opublikowano
Z zasalaniem wody u Koningsa jakoś się nie spotkałem (a może przeoczyłem). Natomiast jeżeli chodzi o ocieranie się ryb o kamienie czy piasek stawiałbym albo na przekarmienie i zbyt duże stężenie związków azotowych. Zamiast solić, podmień wodę.

Vanye ma rację Ad Konings pisał o dodawaniu soli do akwarium słodkowodnego w razie problemów ze zdrowiem naszych ryb.

Ci którzy tak zapierają się przed pokarmami z Tropicala nie wiem czy wiecie ale to właśnie Tropical jest jedynym producentem w Polsce spiruliny 36% i nie wiem kto jeszcze jest jej bezpośrednim producentem, często karmię tymi pokarmami i nie zauważyłem żeby ryby chorowały, niechętnie przyjmowały pokarm tej firmy itd. Pyszczaki często się ocierają i jeśli jest to raz na jakiś czas to tym bym się nie przejmował, natomiast jeśli ocieranie występuje u wszystkich ryb i jest to zjawisko które występuje prawie cały czas to może to być przyczyna skorupiaków które zaczepiają się o ryby w celu ich pozbycia się (jako że ryba nie umie się podrapać) ryba ociera się o kamienie lub inne dekoracje. Warto również zauważyć czy ryba ociera się skrzelami czy brzuchem.

• Lubię to 1
Opublikowano

osobiscie nie zapieram sie przed Tropicalem, stwierdzam, ze sa lepsze pokarmy... a wymieniajac je (OSI, Hikari, Dainichi, NF) wcale nie wskazalem, ze sa one w Polsce produkowane... a szkoda, jakas (trzymajaca jakosc" fabryczke Dainichi to bym chcial, nie byloby tego calego "halo" ze sciaganiem tego ze Stanow...

ale to OT sie robi, IMHO nie sypalbym soli...

Opublikowano
osobiscie nie zapieram sie przed Tropicalem, stwierdzam, ze sa lepsze pokarmy... a wymieniajac je (OSI, Hikari, Dainichi, NF) wcale nie wskazalem

I tu masz rację, ale znacznie droższe jeśli ktoś ma jeden zbiornik to czego nie robi się dla swoich ulubieńców natomiast w przypadku 20 i więcej zbiorników jest to nie do przejścia a na Tropicalu ryby rosną dodatkowo trochę discusa na kolor i jest ok. mają trochę słabe lekarstwa ale w przypadku pyszczaków to raczej to nie dotyczy

, IMHO nie sypalbym soli...

Uwierz, jak sól im nie pomoże to napewno nie zaszkodzi.

To co pisał Vanye ma dużo racji więc dodanie soli co jakiś czas uważam za wskazane.