Daro W. Opublikowano 25 Maja 2009 #1 Opublikowano 25 Maja 2009 Witam, jestem tu nowy, choć forum przeglądam od czasu do czasu. Mam już piękne 240l. akwarium pełne wody, skałek i pięknego piachu. Tylko rybek brak. Wiem, że jest tu doużo doświadczonych malawistów, więc przed zakupem pytam o radę. Ze wszystkich pyszczaków najbardziej podobają mi się trzy gatunki. Melanochromis Chipokae Afra Red Dosal Yellow. Czy mógłbym pokusić się o trzymanie ich w jednym haremach? W trzech akwariach? I czy Chipokae są faktycznie tak skrajnie agresywne jak się o nich mówi?
sabotage Opublikowano 25 Maja 2009 #2 Opublikowano 25 Maja 2009 hey, nie do konca rozumiem Czy mógłbym pokusić się o trzymanie ich w jednym haremach? W trzech akwariach? Ja bym chipokae w 240l nie trzymal, ze wzgledu na rozmiar - po prostu nie podobaja mi sie za duze ryby w za malych akwariach
Daro W. Opublikowano 25 Maja 2009 Autor #3 Opublikowano 25 Maja 2009 Sorry za błąd! Miało być w trzech haremach w jednym akwarium!
Lorden Opublikowano 25 Maja 2009 #4 Opublikowano 25 Maja 2009 3 gatunki można, ale na pewno nie te co podałeś. Standard dla początkującego polecany praktycznie w każdym temacie to połączenie 2/3 gatunków z poniższych: yellow saulosi maingano rdzawy Ja osobiście na żaden z powyższych się nie zdecydowałem w mojej 240-stce i tobie raczej również radziłbym rozglądnąć się za jakimiś innymi, mniej oklepanymi gatunkami.
harisimi Opublikowano 25 Maja 2009 #5 Opublikowano 25 Maja 2009 a już myślałem o co ci chodzi Chipokae to duże rybsko do tego agresywne i cholernie silne do tego terytorialne w sumie gorzej wybrać nie mogłeś . Jeśli lubisz ryby tego typu to zamiast zbójnika wagi cięzkiej polecam albo dialeptosa ( samiec to taka miniaturka chipokae ) lub vermivorusa z pozostałymi dwoma gatunkami na pewno się pogodzą. .
Daro W. Opublikowano 25 Maja 2009 Autor #6 Opublikowano 25 Maja 2009 No tak, słyszałem, że to agresory Ale jeśli bedę miał tylko jednego samca Chipokae, a do tego 5 - 6 samic, to chyba nie będzie tak źle. Jeszcze pomyślę. Czy te rybki od małego mają juz takie kolory jak dorosłe? Czy muszą się wybarwiać?
harisimi Opublikowano 25 Maja 2009 #7 Opublikowano 25 Maja 2009 samce muszą się wybarwić a do tego samice brązowieją ... a będzie źle bo ciapek nie tylko leje swojaków ale i inne ryby w baniaku
Daro W. Opublikowano 26 Maja 2009 Autor #8 Opublikowano 26 Maja 2009 Czyli nawet ustępliwy Yellow nie będzie miał łatwego życia? No to sprawa jest trudna. A co zamiast Chipokae mógłbym wpuścić do Afry i Yellow?
harisimi Opublikowano 26 Maja 2009 #9 Opublikowano 26 Maja 2009 pisałem ci już wyżej ... całkiem podobne melano
sision Opublikowano 27 Maja 2009 #10 Opublikowano 27 Maja 2009 Czyli nawet ustępliwy Yellow nie będzie miał łatwego życia? No to sprawa jest trudna. Sprawa jest "prościejsza" niż Ci się wydaje po prostu nie możesz wpuścić Chipokae do swojego 240 litrowego zbiornika
Rekomendowane odpowiedzi