Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jestem tu nowy, choć forum przeglądam od czasu do czasu. Mam już piękne 240l. akwarium pełne wody, skałek i pięknego piachu. Tylko rybek brak. Wiem, że jest tu doużo doświadczonych malawistów, więc przed zakupem pytam o radę. Ze wszystkich pyszczaków najbardziej podobają mi się trzy gatunki.

Melanochromis Chipokae

Afra Red Dosal

Yellow.

Czy mógłbym pokusić się o trzymanie ich w jednym haremach? W trzech akwariach? I czy Chipokae są faktycznie tak skrajnie agresywne jak się o nich mówi?

Opublikowano

hey, nie do konca rozumiem

Czy mógłbym pokusić się o trzymanie ich w jednym haremach? W trzech akwariach?

Ja bym chipokae w 240l nie trzymal, ze wzgledu na rozmiar - po prostu nie podobaja mi sie za duze ryby w za malych akwariach :)

Opublikowano

3 gatunki można, ale na pewno nie te co podałeś. Standard dla początkującego polecany praktycznie w każdym temacie to połączenie 2/3 gatunków z poniższych:

yellow

saulosi

maingano

rdzawy

Ja osobiście na żaden z powyższych się nie zdecydowałem w mojej 240-stce i tobie raczej również radziłbym rozglądnąć się za jakimiś innymi, mniej oklepanymi gatunkami.

Opublikowano

;) a już myślałem o co ci chodzi :mrgreen: Chipokae to duże rybsko do tego agresywne i cholernie silne do tego terytorialne w sumie gorzej wybrać nie mogłeś ;). Jeśli lubisz ryby tego typu to zamiast zbójnika wagi cięzkiej polecam albo dialeptosa ( samiec to taka miniaturka chipokae ) lub vermivorusa z pozostałymi dwoma gatunkami na pewno się pogodzą.

.

Opublikowano

No tak, słyszałem, że to agresory :D Ale jeśli bedę miał tylko jednego samca Chipokae, a do tego 5 - 6 samic, to chyba nie będzie tak źle. Jeszcze pomyślę. Czy te rybki od małego mają juz takie kolory jak dorosłe? Czy muszą się wybarwiać?

Opublikowano

samce muszą się wybarwić a do tego samice brązowieją ... a będzie źle bo ciapek nie tylko leje swojaków ale i inne ryby w baniaku

Opublikowano

Czyli nawet ustępliwy Yellow nie będzie miał łatwego życia? No to sprawa jest trudna.

A co zamiast Chipokae mógłbym wpuścić do Afry i Yellow?

Opublikowano
Czyli nawet ustępliwy Yellow nie będzie miał łatwego życia? No to sprawa jest trudna.

Sprawa jest "prościejsza" niż Ci się wydaje :twisted: po prostu nie możesz wpuścić Chipokae do swojego 240 litrowego zbiornika :mrgreen: