Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy do akwarium stosuje się zwykły styropian czy jakis specjalny akwariowy? Mam 112 l akwarium 80 cm dl. Chce zrobić tło wewnetrze i boki oraz poukladac jakos kamienie ,wsumie moze byc okolo 35-40 kg . + piasek na styropian. Czy wytrzyma to zwykle klejone akwarium?

Opublikowano

Akwariowego styro chyba jeszcze nie wymyślili :-) Kup najzwyklejszy, najtańszy (taki bez żadnych dodatków typu czarne kropki). Ja za dwa kawałki o wymiarach 100 cm długość x 50 cm szerokość x 1 grubość zapłaciłem 1,50 zł.

35-40 kg kamieni i innych dekoracji, a nawet i więcej akwa spokojnie wytrzyma.

A z czego chcesz zrobić tło? Jeśli już, to zrób takie, żeby zajęło jak najmniej miejsca, ponieważ masz akwa tylko 112 l (80 cm długości).

Opublikowano

z piaskowca ( płyta na całą długośc akwarium ) glubosci 2-5 cm bo jest zróznicowania. Jak ją ułozyć? Jak mocować? Bo przecież niemoże byc oparta o tylnia szybę?

Opublikowano

Możne być oparta ale pod ta płytę musisz dać kawałek styropianu, by kamień nie dotykał bezpośrednio szkła.

Opublikowano

Przy grubości płyty równej 5 cm szerokość akwa zmniejsza Ci się z 35 do 30 cm... a to już trochę mało. Przy szerokości 35-40 cm każdy cm jest ważny.