kunta Posted May 17, 2009 #1 Posted May 17, 2009 Chcę zrobić kotnik który miałby dokładnie takie same parametry wody jak zbiornik główny. Wymyśliłem sobie takie coś: kotnik.JPG[/attachment:2wxi4z5k] Filtr zewnętrzny będzie zasysał wodę z głównego i wpompowywał do kotnika. Z kotnika do głównego będzie wracało siłą grawitacji. Niebieska rurka/otwór to odpływ zasadniczy, zielona to odpływ awaryjny w razie jak by coś poszło nie tak i zapchał się odpływ zasadniczy. Moje pytanie dotyczy zabezpieczenia odpływu. Czym zabezpieczyć odpływ żeby jednak nic się tam nie dostało (kawałki roślin, młode rybki) jednocześnie gwarantując dobry przepływ. Macie jakie patenty (np. z zabezpieczania komina od sumpa) żeby sprawdziła się ta konstrukcja??
nabe Posted May 17, 2009 #2 Posted May 17, 2009 Kawałek siatki przyjklej silikonem i voila. można się pobawić i zamiast U-rurki przewiercić dziurę z boku, wkleić jakąś rurkę pcv albo i nie i zatkać siatką itp. Skąd w kotniuku rośliny? na MCH był opis takiego rozwiązania kotnika. Jakiś rok temu było wspomniane o tym też na tym forum.Sam pomysł wg mnie bardzo trafny i sensowny jednym filtrem można załatwić niejedno małe dodatkowe akwa.
kunta Posted May 17, 2009 Author #3 Posted May 17, 2009 Jeżeli siatka to z bardzo drobnymi oczkami żeby maluch nie popłynęły... Już bardziej myślałem o "strefie ochronnej" 5x5x5cm z waty którą się do filtra wkłada tylko czy się zapychać nie będzie....
makok Posted May 17, 2009 #4 Posted May 17, 2009 hej a ja bym zrobił kostkę 5x5x5cm z siatki ogrodniczej plastikowej z oczkami 5x5mm a gąbkę bym wydłubał żeby wewnętrzne jej wymiary pasowały na tą kostkę powyżej i taką na nią założył (gąbka też kostka żeby miała 1cm grubości wszędzie) gąbka oczywiście gruboziarnista sitko z siatki przyklejone na stałe do odpływu a gąbka zdejmowana... tym sposobem ani się nie zatka ani ryba nie przepłynie...
danielj Posted May 18, 2009 #5 Posted May 18, 2009 A ja zrobilbym zwykłe pudełko przelewowe http://www.nano-reef.pl/forums.php?m=posts&q=21679 Takie jak to.
Drak Posted May 18, 2009 #6 Posted May 18, 2009 Siatka z niebarwionej moskitiery ,wygrodzona strefa (ramka)+ zapas różnicy poziomów min 2 cm od góry akwarum kotnika + przynajmnie 1,5 raza srednica przelwu w stosunku do ssania. Napisałem więcej ale szlag tafił co pisałem. Wszelkie pudełka przelewowe pomiń, szkoda zachodu, kalsyczne połaczenie naczyń.
Recommended Posts