Skocz do zawartości

jakie pokarmy dla yellow i maingano ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja swoje karmię od dawna dwa razy dziennie, najpierw mięsnym: artemia + kryl , z czego, gdy były młodsze , wolały artemię, teraz, gdy są już duże, biją się o kryla. Drugie karmienie składa się z suchego pokarmu : "Tropical" spirulina granulat, "Tropical" cichlid gran i dwa pokarmy firmy "Aquatic Nature"-Energi Food i Excel Color. Zauważyłem, że pokarmy tej firmy szczególnie smakują moim rybkom. Może dlatego, że przypominają w wyglądzie ikrę. Niestety pokarm ten nawet po namoczeniu nie tonie. Trzeba go ponagniatać, żeby opadał. Nie polecam larwy komara (szklarka ). Na początku podawałem ten pokarm i rybki dość często się ocierały, dwie nawet mi padły. Potem odradzono mi ten pokarm jako "kwaśny" i od tej pory przestałem go podawać. I od tej pory wszystko jest ok.

Opublikowano

Się przyczepię: larwa komara to nie to samo co szklarka (wodzień), chociaż imago komara przypomina. Chyba że chodzi o "czarną" larwę komara w mrożonkach,ale je juz w ogóle trudno pomylić z czymkolwiek innym.

Opublikowano

o co chodzi z tym ocieraniem moje czasami tak robia płynie i nagle na bok szybkim ruchem i ociera sie o piach cały czas pływajac czy to ma cos z karmieniem wspolnego

Opublikowano
o co chodzi z tym ocieraniem moje czasami tak robia płynie i nagle na bok szybkim ruchem i ociera sie o piach cały czas pływajac czy to ma cos z karmieniem wspolnego
Wpływ na to może mieć zarówno karmienie jak też parametry wody(np. wysoki poziom NO3)
Opublikowano
Larwa komara to jest szklarka i to na tyle w tym temacie.

na wiele larw owadów mówi się larwy komarów jednak komarami one nie są

i tak

szklarka to inaczej "biała larwa komara" ale tak naprawdę to wodzień czyli Charoborus sp.

"czerwona larwa komara to ochotka Chironominae

czarna larwa komara to właściwy komar czyli rodzina: komarowate rodzaj: Culex i Anopheles

tak, że pozner tyle w tym temacie