Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam mały dylemat!

Miałem 4 samce Saulosi, 3 ładniutko wybarwione jeden śledziowaty pływał cały czas przy powierzchni, inne go przeganiały ogólnie zdominowany na maxa.

Chciałem mu ulżyć bo żal go taki zagoniony oraz zrobić trochę miejsca w akwarium więc oddałem go dwa dni temu znajomemu i podobno się wybarwił OK.

I w tym momencie pojawił się problem!

Jeden z ładnie wybarwionych samców zaczął robić się "na śledzia" :shock: (na razie co jakiś czas "śledziuje" potem wraca do swoich barw)

O co chodzi? Czy tak to już jest że w akwarium zawsze musi być jakaś sierota i popychadło czy jak z tym jest??

Opublikowano

Zawsze jest ten najsłabszy osobnik, którego wyczuwają i się na nim wyżywają. Odławiając najsłabszego zabrałeś im popychadło, którego rolę przejął ten punkcik wyżej w hierarchii. Przy obsadzie jednosamcowej mogłoby być lepiej.

Opublikowano

Niekoniecznie. Mam u red blue od ponad roku układ 1+4. Niestety samiec niedośc, że cały ten czas był szary,to jeszcze robił za popychadło dla samiczek. Dopiero niedawno "zbłękitniał" i przejął władzę nad swym haremem. Na całe szczęście, bo już się zaczynałem zastanawiac, czy wszystko z nim ok,;)