Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie bardzo wiem gdzie ten temat umieścić więc tu go wrzucam. Mam pytanko: jak pozbyć się nadmiernej ilości ślimaków świderków? conajmniej raz w miesiącu wyjmuję ich około 30-40 szt. ryb nie przekarmiam a tych jest coraz więcej,jak się pozbyć tego? akwarium 240 l

Opublikowano

rozkruszaj je i wrzucaj z powrotem do akwa, jak zasmakują rybom, to same nauczą się kontrolować "prześlimaczenie" :wink:

Opublikowano
jak pozbyć się nadmiernej ilości ślimaków świderków?

Najlepiej podzielić się z kimś kto ich nie ma...np ze mną :D

Opublikowano

nie ma problemu,mogę wam wszystkim rególarnie je dawać ale to nie rozwiąże problemu bo wciąż się rozmnażają i jest pełno nowych małych które szybko rosną....

Opublikowano

Ja też wyławiam przy każdej podmianie .... ale puste pokruszone skorupki :-(

Co 2 miesiące wrzucam nową partię (ostatnio 100) i idą na bieżąco.

Jak co jak też bym trochę przyjął (tylko przesyłka pewnie duuużo by kosztowała) :?

Opublikowano

Sposób ze zgniataniem nie pomaga,juz próbowałem,podkreślam że mam zbiornik jednogatunkowy-około 12 szt demasoni. Kilkudniowe głodówki też nie pomagają,dość często wyjeżdżam na kilka dni i wtedy ryby nie są karmione. Kiedyś byłem tak zdesperowany że wyjąłem cały żwirek,wypażyłem go to samo zrobiłem z filtrami,w zasadzie zbiornik zrobiłem na nowo ale pomogło to na jakieś 4 miesiące i zaczęły znów pojawiać się małe świderki. Chodzi mi po głowie jeszcze może jakaś mała półapka wkładana na noc do akwa do której mógł bym włożyć jakieś jedzenie które je zwabi i stopniowo może by się zmiejszała ich liczba.... Nie wiem juz sam,dziś pojadę do sklepu i zobaczę co mi tam poradzą.

Opublikowano

Heh, kiedyś używałem pułapki w postaci kawałka gotowanej marchewki :P wrzucałem do akwa wieczorem, rano było na niej full ślimaków..

Opublikowano
mam zbiornik jednogatunkowy-około 12 szt demasoni.

:D

No i wszystko jasne czemu nikt nie interesuje się świderkami :)

Roślinożercy niezbyt chętnie przekopują piasek w celu poszukiwania pokarmu :) a ślimaki już wogóle omijają.

Warto spróbować z marchewką, ale wkładać ją po zgaszeniu światła bo prędzej do niej będą dobierały sie demasonki niż ślimaki.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.