Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Akwarium zalane i sobie dojrzewa, a ja zacząłem się zastanawiać czy nie za dużo piasku nasypałem. W najgłębszym miejscu niecałe 13cm minus grubość szyby, minus 2cm styropianu. Zresztą sami zobaczcie i oceńcie. Słaba jakość, ale co nieco widać.

Przy okazji jakieś sugestie co do wystroju? Deszczownia i rura wlotowa oczywiście zmienią swoje miejsce (póki co faza testów). Docelowo ma trafić do środka kilka większych roślin, a na tył czarna folia.

dsc00523h.th.jpg

dsc00521v.th.jpg

Opublikowano

No faktycznie trochę dużo,ale nie jest aż tak źle :)

Co do wystroju to układ skał podoba mi się,ale myślę że gdy dojdzie na tło czarna folia jak piszesz to wyglad akwa napewno zmieni się na plus.Nie przesadz z roślinami. :wink:

Opublikowano

No więc jakieś 15-20% usunę z akwa i w weekend postaram się dopracować wszystko.

Piach usunąć, a piaskowce dodawać jeszcze czy wystarczy?

Opublikowano

piachu szkoda usuwac...w koncu mbuba to takie male koparki... ja mam w akwa 450 litrow, gdyby wyrownac na calosci to ok 10 cm piachu. z tym ze zrobilem swietny manewr wizualny, mianowicie z przodu zostawilem ok 3-5 cm piasku a calosc przesunalem ku tylnej szybie.. efekt niesmowity........... przestrzennosc jak w matrixie....

Opublikowano

No to już sam nie wiem :) Piasku w sumie wcale tak dużo nie jest, bo kamienie leżą bezpośrednio na styropianie, z piasek je dodatkowo stabilizuje dookoła. Wyczytałem tylko, że mogą się tworzyć strefy beztlenowe w piasku, ale mając 2 welonki w akwarium, dno jest przekopywane przez nie praktycznie cały czas.

Opublikowano

a g..o prawda o tych strefach beztlenowych . jak wrzucisz swiderki i regularnie co 1-2 tyg bedziesz mieszal dno reka, przy podmianie wody to spoko,, nie badz konserwatywny. piach zostaw...co innego gdybys akwa zapuscil na miesiac bez podmianki, to co innego...