Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Czytałem różne opinie o podstawce pod akwa i są stwierdzenia, że taka podstawka jest w zupełnośći bezpieczna. Osobiście kupiłem już taką plastikową podstawkę z tymi cylindrami do akwa 150x50x50 i zastanawiam się czy ona wystarczy do takiego akwa, czy może np do środka włożyc jeszcze styropian 1 cm i dopiero na to akwa czy może już ktoś tak robił ? czy lepiej nie kombinować i wstawić akwa tak jak zaleca producent bezpośrednio do podstawki ?

Z góry dzięki za rady

pzdr.

Opublikowano

imo kazda podstawka jest dobra, ktora zniweluje ewentualne nierownosci, zlikwiduje naprezenia szkla.

jak dostalem w gratisie do akwa podstawke o grubosci 4mm w formie pianki rozesmialem sie ... a akwa 450 litrow. ale skoro producent to daje, to czemu nie ? i stoi na tej cieniutkiej podkladce po dzis dzien :D

Opublikowano

Podstawka , jak podstawka , możesz na niej położyć, możesz na karimacie.

Ja mam na trzech warstwach pianki pod panele i też stoi.

Znajomy nie ma nic pod akwarium , a zbiornik zacny bo 1200l i stoi na samej płycie ze sklejki :D

Opublikowano

Zawsze się zastanawiałem, jak to jest, że te plastikowe podkładki nie mając jednolitego dna, tylko takie wypustki, mają być bezpieczne. A przy akwa 375 litrów to już w ogóle. Ale skoro producent to sprzedaje... Pchanie tam styro chyba jest niepotrzebne. Ja mam generalnie wszystkie akwa na styropianie albo na podkładce pod panele i wystarcza.

Opublikowano

położenie tafli szkła jest zdecydowanie bezpieczniejsze na takiej podkładce niż na samym blacie.

szkło gdy jest podparte w tylu punktach nie pęknie, natomiast gdyby pod akwarium bez podkładki dostał się jakiś niewielki okruch to niestety nacisk w tym miejscu może spowodować jego pęknięcie

Opublikowano

Ale na takiej podstawce też jest nacisk punktowy. Tylko te punkty są większe, niż np. ziarnko piasku. Ale czy całkowicie bezpieczne?

Opublikowano

można to przyrównac tylko do łóża fakira, zwróć uwagę że kładzie się na łożu gęsto nabitych gwożdziami na 4 gwoździach mu się by nie udało ;)

Opublikowano

ja rowniez bylem zbyt konserwatywny w swych dzialaniach, widzac pod akwa 450l tylko i wylacznie 2 cm styropian.. a tu ku ku.. akwa stoi na piance 4 mm :mrgreen: widac ide z postepem..widac wiek jeszcze nie emerytalny :D