Skocz do zawartości

Świetlówki LED

danielj

Rekomendowane odpowiedzi

@Aarset , to co podałem w linku do E-rybki , działają bez zasilacza:)

Ja takie daję u siebie do akwarium:)

Danielj, jesteś przekonany do tych świetlówek LED z tego linku? Widziałeś na żywo jak świecą?

Dzisiaj taką kupiłem, podłączyłem i ...... czar prysł. Ona świeci na żółto. :shock: Według producenta jej temperatura barwowa to 14000K, ale jak porównałem sobie z innymi to ona nie ma nawet 10000K. Oczywiście o gustach się nie dyskutuje, ale jak dla mnie to porażka. Być może w morskim w połączeniu z aktyniką... :?

Sorry za post po poście, ale nie mogłem się powstrzymać.

I tutaj właśnie leży pies pogrzebany:(

Trzeba właśnie dołożyć aktynikę.

Ja u siebie chcę dać 2 takie świetlówki , jedną 14000K drugą 20000K .

No właśnie jest pogrzebany, bo nie widziałem takiej świetlówki o temp. barwowej 20000K.

Dostępne są w przedziałach 13000K do 16000K.

I tutaj właśnie leży pies pogrzebany:(

Trzeba właśnie dołożyć aktynikę.

Ja u siebie chcę dać 2 takie świetlówki , jedną 14000K drugą 20000K .

Co to jest aktynika :?:

Dzisiaj taką kupiłem, podłączyłem i ...... czar prysł. Ona świeci na żółto. :shock: Według producenta jej temperatura barwowa to 14000K, ale jak porównałem sobie z innymi to ona nie ma nawet 10000K.

Mozesz na zdjeciu pokazac jak to daje ?

Bo moze rzeczywiscie nie warto sobie tym na razie glowy za wracac... 300 na ulicy nie lezy...

Zdjęć nie robiłem, zresztą fotki nie oddadzą rzeczywistej barwy. Według mnie barwa światła jest podobna do Philips Aquarelle czy np. Arcadia Marine Day tak ok.10000K. Dodatkowo trzonki tych świetlówek LED są nieco szersze niż zwykłych świetlówek T8 i nie pasują do standardowych oprawek hermetycznych, muszę coś pokombinować.

Aktynikę stosuje się głównie w akwarystyce morskiej, wspomaga rozwój korali. Na przykład coś takiego:http://www.reefshop.pl/eshop/oswietlenie_swietlowki_ati-ati-actinic-blue-wietl-wka-aktyniczna.html

Co to jest aktynika :?:

To światło niebieskie o dł. fali 420-470nm i temp. barwowej powyżej 20000K

Aarset , ja to chcę załatwić 2 świetlówkami ATIblue special.Ale szczerze mówiąc to żółtego nie powinno być tak widać , białe tak , żółci może minimalnie , ale nie dużo.

A nie odpalałeś och w sklepie?

Aarset , ja to chcę załatwić 2 świetlówkami ATIblue special.Ale szczerze mówiąc to żółtego nie powinno być tak widać , białe tak , żółci może minimalnie , ale nie dużo.

A nie odpalałeś och w sklepie?

Owszem widziałem w sklepie jak świeci, ale sam wiesz, że w takich sklepach jest raczej niebiesko od aktyniki i pewnie to trochę zafałszowało rzeczywistą barwę tej świetlówki. Myślę jednak, ze kombinacja z drugą niebieską taką świetlówką może dać dużo lepszy efekt. I to nawet w Malawi.

Też zdecydowałem się na zakup tej aktynicznej, myślę że nie będzie za niebiesko. Mam tylko problem z podłączeniem tych świetlówek do zasilania. Świetlówka ma trzonek o średnicy 30mm, natomiast otwór w oprawach hermetycznych, które są w belce oświetleniowej są około 3,5 mm węższy. Może mi ktoś powiedzieć, czy te oprawy bryzgoszczelne z poniższego linka są plastikowe, twarde czy też może elastyczne, gumowe. A może jakiś inny pomysł?http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_c=2f0a20daa536&UID_p=4910df2e247b&UID=6efc54c2cee1