Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po przeczytaniu wielu wątków dotyczących w/w filtracji( zacząłem oczywiście od wątku prekursora Yaro) zdecydowałem się na wykonanie czegoś takiego. Koniec z gąbkami i moczeniem łap w akwa. Ma to być z założenia tylko filtracja mechaniczna. Teraz trochę danych: dwa korpusy 3/4 cala umieszczone równolegle z boku akwa około 10cm pod lustrem wody, ilość i długość połączeń ograniczona do minimum, wkłady sznurkowe 50 mikronów, pompa UP3000, powierzchnia dna 180cmx50cm. A teraz miałbym kilka pytań do konstruktorów takich rozwiązań. Czy można zastosować tą pompę jako ssącą(jest w wodzie). Jeżeli tak to jakie straty spowoduje to w wydajnosci i czy strumień wody po filtracji będzie dość silny aby w miarę mocno "ruszył" wodę, czy jednak użyć pompy do tłoczenia wody? Z drugiej strony akwa chcę zamontować Tunze nano 6045. Czy to wystarczy do zbierania nieczystości z dna? Dodam, że lubię "pralkę" w akwa. Czekam z niecierpliwością na rady ekspertów. :)

Opublikowano

nic nie stoi na przeszkodzie abyś próbował, takiego rozwiązania, co do filtracji to od tego co zacząłem proponować z filtrami narurowymi minęła taka epoka że głowa boli :) a obecne sposoby są już dużo doskonalsze niż moje propozycje, może dzięki twoim próbom odkryjemy coś nowego, przydatnego dla społeczności naszego klubu :).

Ja również niedługo uruchomię kolejną wersję narurowca, bo niestety żadna z posiadanych i proponowanych systemów nie zadowalał mnie w 100%