Skocz do zawartości

Nowe akwa... [360l]

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jest bardzo dużo filtrów lecz ja bym polecał tetre ex1200 lub fluvala 405 lecz one w takim akwa mogą sobie jednak same nie dać rady :lol:

Dokładnie - do takiego akwa z pysiakami musi byc duży filtr - któryś z tych w/w da radę jeżeli bedzie współdziałał z wewnetrznym lub dwoma wew.

ale tak jak napisali koledzy , bez kubełka nawet nie myśl o rybach.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Juz dawno mnie nie bylo na forum, przez ten czas poczytałem troche o rybach :wink:

Myslałem bardz na temat filtracji do akawa.

Po cieżkich namysłach zastosuje filtr wewnetrzny AquaEL TURBO 1100 (1100l/h) i zewnętrzny Aquatec 2212 (1200l/h). I co wy myślicie na temat tej filtracji? :wink:

Teraz ogrzewanie:

2 x AquaEl AQ-200 Watt z termostatem

Oświetlenie:

przód - Sylvania GroLux

tył - Hagen Power Glo

Akwarium zakupiłem ponad 2 miesiace temu i nie moge sie juz doczkeac wpuszczenia ryb. :D Niewiedziałem ze wybór osprzętu oraz obsady bedzie aż tyle trwać, no ale coż trzeba sie poswiecic ;)

Aha zapomniałem o obsadze, z tym tez miałem wielkie kłopoty bo dalej niewiem czy przeznaczyć to akwarium dla non-mbuny czy mbuny :roll:

Wybrałem więc taki skład:

- Aulonocara Maisoni 1(2)-3(bardzo spodobała mi sie ta ryba oglądając fotki ryb MateuszaT :wink:)

- Maylandia estherae OB morph 1-3(4)

- Labidochromis caeruleus 2-5 (zostają jednak u mnie ;))

- Melanochromis Cyaenorhabdos 1-4

Myslałem jeszcze aby do tego zestawu dołożyć Pseudotropheus Acei.

Zobaczymy co wy powiecie na ten temat. Czekam na wasze opinie :wink:

Opublikowano

No to tak :D :

Jeśli chodzi o filtracje,to nie wiem czy wew nie będzie za słaby na takie akwa.1200l może być mało,albo jest to takie ostateczne minimum przy takiej długości zbiornika.Nie wiem też,czy nie opłaca Ci się bardziej montaż jednej grzałki mocniejszej.Przy podobnej pojemności akwa stosuję grzałkę Atmana 300W i nie mam z nią żadnych problemów,a i zbyt często też bnie musi się włączać :D

Obsada może być ciekawa,ale ja nie będę sobie dawał obciąć ręki czy nogi za jakąś nietrafioną wypowiedź o aulonocarach.Moja przygoda z nimi była za krótka.Nie mniej jednak wydaje mi się,że sobie poradzą w takim akwa z pozostałymi wymienionymi przez Ciebie gatunkami :D ale Acei już bym nie dawał.Zostaw te 4 gatunki,które wymieniłeś.