K4myk Opublikowano 15 Listopada 2006 #1 Opublikowano 15 Listopada 2006 Witam. Niewiedziałem gdzie napisać, więc napisałem tutaj. Od około roku hoduje pyszczaki, są to yellowy w proporcji 2 - 5 i pływają sobie w akarium 112l [standart]. Postanowiłem jednak powiekszyć akwarium a tym samym zapełnić pustą wnęke. Akwarium już zakupiłem, ma ono wymiar: 145x50x50 (362,5l brutto ). I teraz mam problem bo niewiem jakiej filtracji, oświetlenia oraz grzałki itp... w nim zastosować. Noi miej więcej jaką mogę mieć tam obsadę, żeby była kolorowa oraz czuła się tam dobrze . Liczę że mi pomożecie. Cytuj
sision Opublikowano 15 Listopada 2006 #2 Opublikowano 15 Listopada 2006 Przede wszystkim polecam czytać forum tyle razy było o oświetleniu,ogrzewaniu,filtrowaniu a nawet o obsadzie,że nie ma sensu tego powtarzać.Chyba że masz jakieś konkretne pytania :?: co do obsady,to też nie można powiedzieć nic konkretnego,bo nawet nie napisałeś,czy chcesz zostawić caeruleuski.... Moja rada:najpierw poczytaj poprzednie posty kolegów w poszczególnych tematach apotem pytaj o konkrety.Napewno Ci pomożemy Cytuj
K4myk Opublikowano 15 Listopada 2006 Autor #3 Opublikowano 15 Listopada 2006 yellowy jadą do kuzyna więc ich napewno nie bedzie w nowym akwa. Cytuj
G_Z Opublikowano 15 Listopada 2006 #4 Opublikowano 15 Listopada 2006 Przede wszystkim polecam czytać forum(...)apotem pytaj o konkrety.Napewno Ci pomożemy Witam Zaproponuj jaki filtr kubelkowy(zewnetrzny) jaki wewnetrzny i jaka grzalke chcesz wlozyc do akwa. oraz jakie chcesz zastosowac oswietlenie. Wtedy bedziemy mogli tobie pomodz.... i ocenic twoj wybor. Na poczatek musisz sie troche sam pomeczyc Pozdrawiam 8) 8) Cytuj
K4myk Opublikowano 16 Listopada 2006 Autor #5 Opublikowano 16 Listopada 2006 Namęczyłem sie i poszukałem Filtracja: filtry wewnętrzne AquaEl Turbo Filter 1100 (1100l/h) Niewiem właśnie czy jeden filtr wewnętrzny wystarczy. Na filtr zewnętrzny mnie niestety nie stać. Ogrzewanie: 2 x AquaEl AQ-200 Watt z termostatem. Oświetlenie: przód - Sylvania GroLux tył - Hagen Power Glo Teraz co nieco na temat obasady, odpowiecie czy dobrze planuje czy zle itp... - trewavasae lub acei - maingano - saulosi - red-red i co myślicie o takowej obsadzie. Może dołożyc jeszcze jeden gatunek, albo zostać przy 4 btw akawarium ma być główną ozdobą pokoju, wieć i obsada ma być kolorystycznie dobrana Cytuj
sabotage Opublikowano 16 Listopada 2006 #6 Opublikowano 16 Listopada 2006 Hmmm, prawie 400 litorw i brak zew.?? Moze lepiej zakup sobie oswietlenie z NARVY (tansze niz te hagenowskie), zrezygnuj poki co z wewnetrznego(poki ryby sa male), dozbieraj troche i kup sobie kubełek, to jest podstawowe urzadzenie w takich akwa.. Jesli nie masz serio serio kasy moze pomysl o budowie sumpa?? http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?t=65 Powinno wysjc taniej, a ile filtracja powinna byc lepsza nizeli ta z kubłem... Zastanow sie jeszcze nad zew... Cytuj
G_Z Opublikowano 16 Listopada 2006 #7 Opublikowano 16 Listopada 2006 Zgadzam sie z Sabotage ze w tak duzym akwa powinien pracowac kubelek ewentualnie sump. Faktycznie moze zamiast filtra wewnetrznego doloz troche i kup zewnetrzny np. TETRA, FLUVAL SERA, HAGEN... Na poczatku kiedy pyski sa jeszcze male nie brudza tyle i sam kubel da sobie rade. Wlasciwa filtracja jest bardzo wazna dla dobrego samopoczucia ryb---Przemysl To. Z obsady wywal red-red i zostaw Saulosi, Maingano i Acei. Wedlug mnie 3 gatunki to w zupelnosci wystarcza. A ile planujesz dac rybek w kazdej grupie? Pozdrawiam 8) Cytuj
MateuszT Opublikowano 16 Listopada 2006 #8 Opublikowano 16 Listopada 2006 Nie kupuj ryb, dopóki nie będziesz miał odpowiedniej filtracji. Koszt ok. 20 ryb, to w przybliżeniu, zależnie od źródła 100-150 zł. Ten wewnętrzny, to o ile dobrze pamiętam jakieś 90zł. Czyli masz już 190-240zł w kieszeni. Do kubełka dużo już nie braknie. Na ryby i tak musisz sporo poczekać. Zawsze lepiej kupić je miesiąc później, niż wpuścić do baniaka bez filtracji i po miesiącu kupować nową obsadę. Cytuj
K4myk Opublikowano 16 Listopada 2006 Autor #9 Opublikowano 16 Listopada 2006 Jeżeli chodzi o filtr zewnętrzny to jaki proponujecie? Noi czy on sam wystarczy w takim akwa. Cytuj
Skalarowski Opublikowano 16 Listopada 2006 #10 Opublikowano 16 Listopada 2006 Jeżeli chodzi o filtr zewnętrzny to jaki proponujecie? Noi czy on sam wystarczy w takim akwa. Jest bardzo dużo filtrów lecz ja bym polecał tetre ex1200 lub fluvala 405 lecz one w takim akwa mogą sobie jednak same nie dać rady Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi