Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy to będzie dobra obsada saulosi +yellow??

Mam akwa 240l 120/30/50

Chciałbym kupić po 7 ryb z w/w gatunków chodzi o młode ryby albo już podrośnięte 1+6.

Co myślicie o takiej obsadzie?? A jak będzie zła to co proponujecie dla początkującego akwarysty??

Z tego co wyczytałem powinno być dobrze.

I jakie świetlówki kupić. Chciałem kupić power-glo i nie wiem jaka drugą?? Czy to dobry wybór.

Pozdrawiam.

Opublikowano

O świetlówki pytaj w oświetleniu, nie w obsadzie :wink:

Obsada jest do zaakceptowania, ale mnie zastanawiają wymiary akwa - 30cm? z takimi wymiarami nie wychodzi 240 litrów. A poza tym, co istotniejsze, 30cm bez względu na to, czy to wysokość, szerokość czy długość, to za mało dla pyszczaków. Więc sprawdź dokładnie, co tam masz w domu, albo co zamierzasz mieć :lol:

Opublikowano

No nie mogę się zdecydować na ta obsadę. Ale jednak założę sobie jako moje pierwsze malawi jednogatunkowe. Będą w nim pływać saulosi 3 samce i 10 samic (??) nie wiem czy tyle starczy. 240l to trochę mało. Jak zbiorę trochę więcej doświadczenia z Malawi to pomyśle co dalej. Żwirek kwarcowy o granulacji 0.5-1 mm 30k.Na dno przyjdzie albo cała powierzchnia przykryta sturopianem 1cm albo tylko od wapienie podłoże karimatę o grubości 0.5cm.Jak wspomniałem kamienie do wystroju użyję wapienie. Świetlówki będę miał narva oceanic i narva natura. Widziałem takie akwa na zdjęciu w galeri i mi się strasznie podobało. Co do przodu a co do tyłu to pokombinuje jak już będę miał.Tylko o jakiej mocy je kupić?? 10k i6k starczy?? Sprzet mam taki : Filtr zwnetrzy Tetratec ex700 wypełniony biobalami,ceramiką mp i oczywiście gąbka oraz filtr wewnętrzny AQUAEL TYP FAN2 wkład gąbkowy. Jak będzie niewystarczający to kupie większy. Mam jeszce napowietrzacz. Grzałka Tetratec HT200. Może to trochę za bardzo przeżywam ale zawsze tak miałem jak kupowałem nowe rynki itp.

Czekam na rady z niecierpliwością

Pozdrawiam

Opublikowano

- na początek polecam ci tekst: viewtopic.php?f=55&t=4181&start=0. Jest to naprawdę przemyślana informacja i daje zaskakująco wiele odpowiedzi dla świeżych akwa. Naprawdę nie spiesz się z wpuszczaniem ryb. Niech zbiornik dojrzeje.

- świetlówki. 10k i 6k to oznaczenia barwy światła. Moc oznacza się w watach. Poczytaj o rodzajach (najpopularniejsze: T5, T8), odpowiadającym im długościom i watom. Zastanów się, czy chcesz mieć zapalane je razem czy niezależnie (1-2 stateczniki). Do nauki i zakupów polecam sklep ATTI albo Aqua-Light

- żwirek. Jak dla mnie OK.

- filtr wewn. FAN2 myślę, że za słaby. Może coś z przepływem ok 2000l/h? Od siebie dodam, że duży przepływ robi Ci "rzeczkę" w akwa, ale widoczny prąd wody wpływa lepiej na czyste podłoże, na glony. Ryby też lubią sobie popływać. (to akurat moja opinia)

- ryby. jeśli będziesz wpuszczał maluchy (saulosi), to nie jest pewne czy dobierzesz taki układ w sklepie (są jednakowe). Starsze rybki się wybarwiają i można rozróżnić płeć.

poczytaj jeszcze na forum. 240l to chyba najpopularniejszy zbiornik. Mnóstwo pytań, i jeszcze więcej odpowiedzi udzielono dla tej pojemności.