Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli chodzi o pokarmy to u mnie 60 % diety stanowią właśnie pokarmy roślinne. Raz w tygodniu daję jakieś warzywa... przeważnie spażoną sałatę, kapustę albo właśnie brokuł. Może będę musiał cześciej je dawać? Wygląda na to, że ryby nie tyle zjadły nurzańca, co złośliwie poodgryzały liście w zasadzie tuż nad korzeniami.

Opublikowano

Ja jak miałam nurzańca było jak u Ciebie. Wręcz go rozszarpywały. Wywaliłam. Wsadziłam dużą kryptokorynę i jej nie ruszały, jedyne co to obgryzały glony z jej liści. Ale ja jednak mówię "nie" roślinom w Malawi :D

Opublikowano

Wiesz, ja też byłem przeciwny roslinom, ale czymś muszę zasłonić mój filtr wewnętrzny, wlot kubła i grzakłę. Jako tło mam czarną naklejkę, więc elementami tła nie zasłonię. Próbowałem jakimś wiekszym kamieniem - też nie bardzo to wyszło, bo w żadnym układzie nie udało mi się zasłonić całego (jako mechanika mam głowicę szuta z gąbką do oczek wodnych - razem mają ponad 30 cm wysokości). Więc pozostają jakieś rosliny?

A może spróbować zasłonić tego mechamika jakimś kawałkiem czarnego PCV? Tylko czy to zda egzamin? Czy to nie będzie jakoś sztucznie i kiczowato wyglądało (tzn. czy nie będzie bardzo różnić się od tła z czarnej naklejki)? Poza tym jeśli już, to jak to zamontować w rogu akwa? Czy lepiej dać jeden kawałek PCV ustawiony na skos, czy może dwa tworzące kąt prosty? No i ... każdy kij ma dwa końce... jeśli zasłonię sprzęt i w miarę to PCV zleje się z tłem, to będzie fajnie, z drugiej zaś strony postawienie takiego komina z PCV (pomimo zrobienia w nim otworów) zapewne zmniejszy przepływ? Co Wy na to? Kombinować z roślinami (które póki co rybska mi zniszczyły) czy próbować stawiać taki komin z PCV?

Opublikowano

Krypto nie za bardzo nadaje się na zasłanianie mechanika jak się przyjmie to z czasem i tak "główny liść pójdzie w górę a same łodygi filtra nie zasłonią nurzaniec i owszem ale jak raz ci go rozszarpały to pewnie zrobią to ponownie (widać im się nie podoba :wink: ) ja bym spróbował z PCV koszt nie wielki a na fotkach aarseta wygląda to ekstra ale nie wiem jak na żywo :wink: Z mocowaniem nie powinno być problemu np. robisz L i przysypujesz dół piaskiem a górę przyklejasz albo silikonem albo zwykłym klejem montażowym (taki na gorącą z pistolecikiem :) ) nad poziomem wody i komina nie masz.

Opublikowano

Osobiście kupiłbym taflę PCV i wsadził do środka jako tło i maskownicę sprzętu. Co do komina to myślałem o tym że wycinasz pasek powiedzmy szerokości 15 cm dół zginasz pod kontem 90 stopni ustawiasz równolegle do tła i przysypujesz piaskiem czyli nie ma komina bo masz tylko 3 ściany tył, bok akwa i pasek PCV. Osobiście spróbowałbym z ciemnogranatowym PCV wydaje mi się że mógłby być ciekawy efekt głębi może nawet lepszy niż czarny :?

Opublikowano

A widzisz, o takim rozwiązaniu nie pomyślałem. Czyli żeby zamiast komina składającego się z 2 ścian PCV (który dodatkowo może mi ograniczyć przepływ wody), zasłonić sprzęt 1 ścianą PCV - tak jak napisałeś równoległa do tylnej szyby akwa. To może być całkiem dobry pomysł - dzięki.

Jeśli się zdecuduję na PCV, to tylko na ten kawałek maskujący sprzet... jako tło mam carną naklejkę, która bardzo mi się podoba.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Minęło trochę czasu i w końcu mam czas, żeby wziąć się za zamaskowanie mojego mechanika przy użyciu czarnego spienionego PCV. Znalazłem spienione PCV. Zamówię dwa kawałki i zrobie taką "maskownicę" w kształce odwróconej litery "T" albo "L". Moje pytanie brzmi, czy to PCV jest na tyle sztywne, że nie będzie mi się w akwa wyginać (np. pod wpływem prądu wody z filtra wewnętrznego)?. Czy lepiej wziąć grubość 3 mm, czy 6 mm?