Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Apropos zapachów akwariowych, założę się że wrażenia węchowe są subiektywne i nie można z całą pewnością określić "co czym pachnie" bo różnym ludziom będzie się kojarzyło z czymś innym. Wspomniany swierzo ogórkowy zapach startych okrzemek dla mnie przypomina zapach ogólnie jeziora :) Sinice mają zdecydowanie odpychający zapach ziemisto-rybny (trudno określić). Pytanie może głupie, ale wąchał ktoś gąbkę z dojrzałego filtra? IMO ma charakterystyczny ostry zapach, troche kamforowy, zdechły filtr ciągnie ziemią pleśnią i rozkładem.Jak rozpoznać że w podłożu wytworzył się siarkowodór to będzie oczywiste, z niczym nie da się tego zapachu pomylić.

Znalazłem w necie kilka ciekawych rzeczy o tym jak waniają glony i sinice :)

Sinice:

Większość z około 200 gatunków żyje w wodzie zarówno słodkiej, jak i słonej, są też gatunki glebowe (to głównie one nadają zapach ziemi). 

Obecność w wodzie glonów i sinic może tez nadawać wodzie charakterystyczny bardzo nieprzyjemny zapach, którego intensywność i charakter mogą wyraźnie zależeć od rodzaju kwitnących glonów i sinic oraz od ich ilości w wodzie podczas zakwitu (aromatyczny, trawiasty, pleśni, rybny, mułu oraz zapach tranu). Charakterystyczny zapach nadają też rozkładające się karotenoidy. Zakwity mogą być też przyczyną wzrostu mętności wody spowodowanego wprowadzeniem do niej dużej ilości substancji o charakterze koloidalnym, pochodzących z rozkładających się komórek sinic, glonów i bakterii.

ORGANIZMY LICZEBNOŚĆ ZAPACH WODY

Sinice 500-1000

>1000

Kilka tysięcy Trawiasty, zapach nasturcji, mulisty, ostry gnilny

Okrzemki 500-1000

>1000

Kilka tysięcy Słabo aromatyczny, zapach bodziszkowaty psujących się ryb

Złotowiciowce 500-1000

> Słabo rybny, tranowo rybny

Tab.nr1 Zależność zapachu wody od liczebności mikroorganizmów

źródło: http://www.sciaga.pl/tekst/88089-89-zak ... ow_wodnych

Opublikowano

Gównie chododzi mi o wypracowanie klasyfikacji zapachowej.

Otóż ktoś twierdzi że ma inwazje sinic i dzwoni na alarm -dźizes jakie to częste :D

Inwazje czy dużo, dużo na tyle że da się już stwierdzić charakterystykę zapachową.

Ja pisząc o "ogórkowym" dokładnie klasyfikowałem wachając spory kawał kożucha na dłoni.

Dla mnie był powiedzmy typowo ogórkowy,ale na pewno był świeży, bez żadnych "nalotów".

Nosy mamy na pewno precyzyjniejsze niz subiektywna ocena co dla kogo jest "sinicą", a naczęściej się okazuje że sinica to nie sinica.

Ktoś ma kiepskie oko i jeszcze bardziej kiepski zasób wiedzy i zainnteresowania,bywa, ale nosy w zasadzie mamy jednakie.

Opublikowano
"Sinice pachną - bagnem, ma się wrażenie, że coś oślizłego czuc w powietrzu." :mrgreen:

Czyli ?

Ja tam po bagnie chadzałem i wiem co mi bomblowało pod gumiakami

Jeśli by byl to siarkowodór , to dawno gryzłbyś korzonki na cmentarzu.

To był gaz bagienny , czyli mieszanka metanu , innych gazów rozkładu i bardzo malej ilości siarkowodoru.

Stężenie rzędu 1g/m3 jest śmiertelne.

Opublikowano

Jasne, bo powietrza nie ma w okolicy jest tylko to co wybombluje z bagna i to co mam w masce tlenowej :D

A wogóle poruszam sie z twarza przy wodzie więc chałstuje sie tymi bomblami śmiertelnymi.

Ty chyba panie kolego nigdy po bagnie nie chodziłeś.

Gdyby brac pod uwage twoją teorię śmiertelną to teraz mnie nie ma, ide zobaczyć się w lustrze. :wink:

Opublikowano

Draku kochany , nie pierwszy raz i chyba nie ostatni , pokazujesz swoja indolencje w sprawach w których udajesz znawcę.

Przeczytaj prozę mój post kilka razy , powoli , ze zrozumieniem , a może Bozia ześle na Ciebie olśnienie i pojmiesz moja wypowiedź.

Nie obraź się , inaczej nie da się z Tobą rozmawiać , zauważyłem to nie tylko ja :mrgreen:

Opublikowano

Drak, myślę, że na temat stężenia gazów trujących wydobywających się z ziemi (a może i nie tylko ;) ) Danielj ma dużą wiedzę - pracuje z tym na codzień, powiem tyle i nic więcej.

Opublikowano
No więc mnie nie ma.

Nawąchałęm się nieraz nieźle i żyje.

Już wiem ! Ja po prostu nie wiedziałem że nie powinieniem żyć ! :D

Dark , nie o to chodzi:)

Widziałem kilka razy skutki działania siarkowodoru w różnych stężeniach , na ludzi i zwierzęta i wierz mi jeślibyś nawąchał się siarkowodoru , to dawno straszyłbyś na cmentarzu.

To co się naniuchasz na bagnach to zwykle gazy gnilne , gzie H2S , jest w śladowych ilościach.

Obrazowo pisząc , wąchasz takiego bagiennego bąka.

A , że idziesz w zaparte , Twój problem , nie mój :wink:

Opublikowano

A gazem gnilnym w warunkach beztlenowych jest albo metan,albo H2S albo jedno i drugie (lub też te gazy powstaja równeiż z tego procesu).

Tak się składa że po różnych bagnach chadzałem.

I jak się zdarzy ruszenie takiej zawiesiny to całkiem sporo dookoła ciebie wybąkuje stając się istotną częścią składu powietrza, ale na 1-2 oddechy tylko.

Ty mówisz o sytuacji kiedy wciągniesz 100 % i to kilka razy z rzędu.

To naprawdę muszą być szczególne warunki,zatem może napisz w jakich sytuacjach widziałeś co widziałeś.

Ja idę w zaparte, żyje,jeśli to jest jakiś problem :wink:

Opublikowano

Widzę , że żyjesz.

A do zatrucia wystarczy jeden wdech, tak samo jak do utraty przytomności , czy to w obecnosci siarkowodoru , czy w atmosferze beztlenowej.

A siarkowodór jest gazem na tyle trującym , że przy 300mg/m3 dostajesz paraliżu nerwu węchowego.

Przy 10mg/m3 czujesz silny , nie do zniesienia fetor zgniłych jaj , więc jeśli takowego nie poczułeś to nie mógł być to siarkowodór.

A widzieć widziałem ludzi zatrutych H2S po wypadkach na kopalni.

Zaręczam Ci , nie chciałbyś wąchać tego gazu , ani oglądać tych ludzi.

Siarkowodór oprócz tego , że jest silnie trujący , jest także mocno wybuchowy , więc stwarza jeszcze większe zagrożenie, zwłaszcza , że ma stosunkowo niską temperaturę zapłonu , może się zapalić od np. żaru papierosowego.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.