Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W każdym akwarium mamy strefę beztlenową.

Tylko że wydajność złoża przez które w zasadzie nie przepływa woda jest dość niska.

A więc logicznym i jedynym sposobem jest zbudowanie takiego złoża przez które w całości jego objętości przepływa woda w warunkach beztlenowych.

Żadne tam wkłady absorbujące , żadne tam statyczne leżakowanie jakiegoś złoża nad którym coś tam płynie.

Obojętnie o jaki filtr by nie chodziło to liczy się zawsze jego wydajność z objętości przepływającej w całości wody przez to złoże.

Nie ma sensu moim zdaniem silić się na wynalazki chemiczne i modne rozwiązania techniczne skoro istnieje sprawdzony i w 100% skuteczny i wydajny sposób.

W akwariach morskich „żywa skała” ma tak duże znaczenie dlatego i TYLKO dlatego że istnieje spory prąd (ruch) wody w takim akwarium i spore turbulencje przepływu.

Na tym polega cała tajemnica działania.

Gdyby to przenieść do akwarium słodkowodnego z klasycznym przepływem to ten system się zawali,a jego produktywność drastycznie spadnie (w głębszych partiach do zera wybijając wszystkie bakterie siarkowodorem).

Tak naprawdę to nie ma sensu się kłócić i coś tam sobie udowadniać na przemian.

Rozwiązania są.

Za mały filtr? To się rozbudowuje złoże. Finito.

Posiadanie przepływowego filtra mechanicznego + złoże tlenowe, oraz denitratora przepływowego , oraz podmiana okresowa wody powinno być czymś oczywistym.

To pewna baza.

I teraz posiadając tą bazę można kombinować więcej lub inaczej, ale nie zamiast a dodatkowo.

Np. wkłady chemiczne jako coś w rodzaju środka nagłej potrzeby, hydroponikę...dodatkowe filtry fluidyzacyjne...itd.

Ja tak to w ogólnym zarysie widzę.

Może mam bielmo. Nie wiem. :mrgreen:

Opublikowano
( z tego co wiem to azotyny są mniej szkodliwe niż azotany)

Sam się zakręciłem, miało być -(z tego co wiem to azotany są mniej szkodliwe niż azotyny), na tej stronie co podałem (na dole) jest podana dopuszczalna norma w wodzie pitnej, gdzie wyraźnie widać różnicę między nimi.

Dlatego te reakcje redox, utlenianie - redukcja i inne strasznie fantasmagorie. Azotyny sa znacznie bardziej trujace niz azotany.

Dlatego popieram tą wypowiedź.

Opublikowano
a ja sie pytalem tylko o filtr i grzalke :shock: :shock: :shock:

Przynajmniej było ciekawie ;) „Nowatorskich” topiców jakoś nikt nie chce zakładać, posty lepiej idą, a najciekawsze dyskusje toczą się zazwyczaj jako OT :)

Normalnie dostałbyś odpowiedzi:

- Kup eheima i jagera

- Nie, weź skalara i fluvala... itd.

Tak czy siak mętlik w głowie ;)

Opublikowano

po przeszukaniu chyba całego forum wybor padł na

wewnętrzny mechanik - Resun SP-3800L 2000L/H 25W

zewnętrzny biolog - JBL Cristal Profi e900 900L/H 18W

myślę że jeszcze ok 2 tygodni do zalania baniaka, ponieważ dopiero teraz będe sie brał za "cementowanie" tła,

na weekend będą juz wyciete deski na szafke

dziękuję za wszystkie odpowiedzi i jeżeli kogoś temat będzie interesował na bierząco bede sie starał uaktualniać postep prac

PS:

tło przed "cementowaniem"

6b998017febf8849.jpg

Opublikowano

Rodzyn wlasnie tez to cudo zakupilem (pisze o resunie)jestem zadowolony dmucha przepieknie przez cale 2 m, jak na chinszczyzne tez zle nie wykonany zobaczymy tylko jak z trwaloscia za te 40 plnow :)

pozdrawiam

Opublikowano

Trwałośc będzie zależała od jakości wykonania wirnika (jego wyważenia) i ułożyskowania całości.

Najlepiej gdyby było ułożyskowanie ceramiczne.