Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No na pewno nie moja, bo ja nigdy bym nic poza czymś zewnętrznym nie proponował :wink:

Nawet do 54 mam zewnętrzną.

Mam tu taki filterek wewnętrzny kupiony z akwa w pudle, służy mi doraźnie tylko ta pomka i tez burczy wyraźnie.

Zresztą wszystkie będą drgać mniej czy więcej, to by już trzeba jakieś a`la przemysłowe wykonanie - porządne mocowanie i wyważenie wirnika.

Jak zamontujesz tak że bedzie opierac się na piance lub gąbce to na pewno wytłumisz znacznie.

Ale faktycznie z biegiem czasu to pompy stają się głośniejsze a nie cichsze, w tym momencie wszystko zalezy od jakości wykonania.

Opublikowano

Hehe . Ja tez dostałem taką warczącą . Na szczęście rano już nie pracowała więc odesłałem do serwisu i w zamian dostałem taką , która nie pracowała wcale :D Znów odesłałem i dostałem taką która chodzi po dziś dzień i naprawde jest cichutka !

Może jednak powalcz z serwisem , może wymienią :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i wymienili mi bez problemu pompkę w Aquaszucie :) ale... nowa buczy tak samo albo nawet bardziej ;) trochę odczekam i znowu pójdę wymieniać. Główny serwisant stwierdził, że ogólnie ta pompa to lekki niewypał wg niego. Za mały jest otwór na wirnik i pompa mocno awaryjna i stosunkowo często trafiają się wadliwe egzemplarze.

Ale nic mi nie pozostaje jak szukać egzemplarza, który będzie cichy ;) będę twardy i się nie poddam :)

Opublikowano

Szkoda że musisz tak się męczyć. Mi się trafił dobry egzemplarz za pierwszym razem i dlatego byłem pewny tej pompy. Teraz po Twoich perypetiach będę się zastanawiał, jak będę zmieniał kiedyś pompę. Powodzenia. :wink:

Opublikowano

Poddaję się... mam trzecią pompę i też warczy. Tym razem gość w serwisie wybierał najcichszą (osobiście tego nie mogłem nadzorować, kobietę wysłałem ;) i wg mojej lubej faktycznie była cicha, ale to w pomieszczeniu gdzie było głośno. Jak ją teraz w domu w akwarium podłączyłem, to buczy tak jak poprzednie, może minimalnie ciszej od tej drugiej, która była najgłośniejsza. Może ja jestem przeczulony na hałas ale jak dla mnie to te pompy nie nadają się do użytku w akwarium ze względu na hałas. Tej najnowszej dam kilka dni, może przycichnie, chociaż szczerze wątpię żeby tak było. Chyba jednak ciche egzemplarze to wyjątek a nie głośne...

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Po kilku dniach dałem sobie spokój. Śpimy zaraz obok akwarium i warczenie w nocy było nie do zniesienia. Mimo, że ta sztuka była najchchsza, to i tak za głośna. Pompka wylądowała na allegro.

Chwilowo mam jakieś badziewie 1100l/h i szukam czegoś w zastępstwie Kaskady. Rozważam czy dopłacić do niższego zużycia prądu i wziąć aquamedica ph2000 albo Rio 1700+. Wziąłbym tą Rio 1700+ (2500 l/h) ale wygląda że musiałbym ją przez ebay z USA ściągać, co mi się niezbyt finansowo podoba. Pewnie skończę chwilowo na Atmanie 203.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A tak na marginesie: Atman at 203 mimo sporo większej mocy od Kaskady (atman 30W, aquaszut 21W) dmucha na oko znacznie słabiej. Zamontowana w tym samym miejscu Kaskada robi znacznie większe spustoszenie niż Atman. Jednak chińska myśl techniczna to nie to co polska ;) jeszcze gdyby nie ten hałas...

Opublikowano

Dla mnie ten filtr ( Kaskada 2000 ) to po prostu potęga. Ja naprawdę nie wiem co to odmulacz , zbiorniczek jest fenomenalnie posprzatany .

Cieszę się też, że udało mi sie trafic na ciche egzemplarze .

Co praweda jedna z 3 pomp potrzebuje kopa w du** po czyszczeniu żeby ruszyć ale taki juz urok tego egzemplarza - ewidentnie sie w niej coś przycina ... :)