Jump to content

PILNA pomoc

Krasmil

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

2 dni temu dostałem akwarium, tutaj was zaszokuje 25l z sześcioma pyszczakami. Nigdy nie zajmowałem się tym gatunkiem ryb, jednak zdążyłem co nieco o nich poczytać i zdaje sobie z tego sparwe, że ten litraż jest torturą dla tego gatunku ryb.

W najbliższym czasie zamierzam kupić akwarium 112l bądz 200l ponieważ puki co na takie mnie stać. Zobaczymy po wypłacie.

Moja prośba jaką kieruję do was to doradzenie jakie gatunki zostawić a jakie oddać do sklepu bo z tego co widze to jest to 5 różnych gatunków pyszczaków. Gatunkami tymi są:

-Maylandia Estherae red-red (samica) i red-blue (samiec)

-Metraclima member deep (samiec)

-Metraclima member lombardoi (samica) <jest onacała żółta na płetwie widoczne atrapy)

-Melanochchromis auratus (samica)

-Labidochromis caerlus (samiec)

w 100% nie jestem pewien, że to akurat te gatunki i ta płeć, ponieważ przeglądając zdjęcia próbowałem dopasować te ryby do danego gatnku.

Co mnie zaskoczyło ryby te nie są agresywne w stosunku do siebie, zauważyłem że mają swoją hierarchie. Są pięknie wybarwione, nie widzę również żeby coś im dolegało.

Bardzo proszę o konkretne rady, ponieważ moja wiedza na temat tych ryb jest bardzo mała, żeby nie powiedzieć zerowa.

Nie za bardzo wchodzi w grę oddanie ich.

Nie wchodzi w gre zeby te ryby zostaly razem w jednym zbiorniku.

Ja bym ewentualnie dozbieralbym harem do membe deep i pomyslal nad drugim gatunkiem, jakims melanochromisem niewielkim? Taka moja rada.

Źle się wyraziłem, nie wchodzu oddanie wszystkich ryb. Jeśli mam nimi się już zajmować to chciałbym zostawić jakiś choćby jeden gatunek.

Stąd też moje pytanie jaki to będzie odpowiedni gatunek, który będzie dobrze się czuł w akwa 112l bądz 200l.

Z tego co piszesz masz po jednej sztuce z każdego dlatego napisałam, że ja bym oddała wszystkie. Bo i tak z tego co masz tylko jedna sztuka Ci zostanie, reszta do oddania. Jeśli zdecydowałbyś się na pozostawienie membe deep to już Ci powiem, że ciężko je teraz dostać, bo sama szukałam :wink:

A co powiedzialibyście na gatunek Maylandia Estherae red-red? I czy ewentualnie do tego gatunku mógłbym dokupić jakiś drugi, jeśli tak to jaki?

Przeglądałem oferty na allegro i w granicach 300zł mam akwa 112l zł z filtrem wewnętrznym BT 700 (Hailen) + grzałka 100W. Czy lepiej będzie coś konkretnego kupić?