thorgal1976 Opublikowano 28 Marca 2009 #1 Opublikowano 28 Marca 2009 Witam wszystkich Chciałbym zachęcić do dyskusji na nurtujący początkujących i nie tylko, temat oświetlenia akwarium.Niby wszystko wiemy....a jednak ciągle są pytania. Moja propozycja jest taka aby każdy posiadacz baniaczka wpisał jakiego światła używa i jakie śmiało może polecić. Istotne jest aby podać wymiary akwarium(np.120x40x50),rodzaj oświetlenia(HQI,T5,T8), nazwy świetlówek oraz ich moc(np.Power glo 40W),oraz kolejność mocowania w pokrywie(np.Power glo-przód,Aqua glo-tył).Dobrze byłoby rownież zaznaczyć w jakiej tonacji jest wystrój akwarium: ciemnej-(czarne łupki,tło-folia czarna,biały piach kwarcowy) jasnej-(wapienie,piaskowce) Przykładowy opis: Akwarium-120x40x50 Oświetlenie-Power glo 40W-T8-przód Aqua glo 40W-T8-tył Dekoracje-ciemne skały,czarne tło,jasne podłoże Efekt-rewelka:) Wiadomo,gusta są różne,ale może choć troszke taka rozpiska mogłaby pomóc. Żonglerka całą masą świetlówek niekoniecznie jest przyjemna a już na pewno do tanich nie należy. Zapraszam do tematu. Cytuj
kunta Opublikowano 28 Marca 2009 #2 Opublikowano 28 Marca 2009 Dla niektórych rewelką będzie niebieska poświata w akwarium, dla innych niekoniecznie. Rodzaj świetlówek zależy też od barw ryb które chcemy uwidocznić. W tej chwili w 220 litrowym akwarium w pokrywie mam 6 świetlówek + panel diodowy (56 diód w 7 kolorach) do podświetlenia nocnegp. I co mogę powiedzieć .... :? hmmm ... że zamówiłem kolejne 3 rury i czekam aż przyjdą i się zobaczy jak będzie bo na razie nie wygląda to tak jak bym tego chciał. Na koniec mi się przypomniało jeszcze jedno spostrzeżenie: Power-glo używam tylko dlatego że jak jest włączona to ryby są spokojne i pływają w toni. Przy samych 10000K i 6000K są pochowane i płochliwe. Czyli przy wyborze trzeba brać jeszcze poprawkę na zachowanie ryb> Cytuj
thorgal1976 Opublikowano 28 Marca 2009 Autor #3 Opublikowano 28 Marca 2009 W swojej sugestii pominąłem fakt że kolory ryb jakie najbardziej chcemy wybarwic to z pewnością wszelakie odcienie niebieskiego bądż żółtego,pomarańczowego.To chyba oczywiste Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi