Skocz do zawartości

Baniak 375 l - proszę o propozycję rodzaju oświetlenia

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!!! Jestem w trakcie urządzania baniaka 150x50x50.Tło wewn. będzie z łupka filitowego, na dnie będzie "piasek dekoracyjny" z castoramy. Planowana obsada to:melanochromis cyaenorhabdos "maingano", maylandia estherae red blue i aulonocara sp. rubin red lub aulonocara jackobfreibergi. W pokrywie mam zainstalowane 4 lampy T5 proszę o radę-propozycje świetlówek gdyż za cholerę :D nie mogę się zdecydować :twisted: w zamyślę mam 2x NARVA T5 BIOVITAL 955 5800K na przód i 1x NARVA Special NATURE 8000K i 1x PHILIPS MASTER TL-D 6800 K Ra=92 na tył :?: pozdrawiam! świetlówki wybrałem z: http://www.zoolight.pl/search.php

Opublikowano

pomijając kwestię obsady: światło imo za ciepłe. Dorzuciłbym dwie świetlówki o zimnej tonacji AM reef white 15000K. Gdyby to było moje akwarium i zdecydowałbym się na pokrywę na cztery świetlówki to dwie dałbym AM reef white 10 000K a dwie reef white 15 000K

Opublikowano

dzięki za odp. :Djaro co do maingano to możesz mieć rację ale też nie a zależeć to może od samic - z silnymi samicami byłby bardzo złym współmieszkańcem zbiornika z Aulonocarami, gdyby nie fakt, że uwielbia życie w skałach i ta cecha jego zachowania łagodzi uciążliwość jego bojowości jak miniemam :?: będzie miał swoje suczki i dużo skałek a jak nie to rodzinka pójdzie w dobre ręce :wink:

teraz mutra - spróbuję z tym światłem bo w końcu od czegoś muszę zacząć. Zastanawiam się jeszcze czy dobrym pomysłem będzie wrzucenie w tylny róg (który mam zamiar lekko zaciemnić tworząc mały "daszek" ze skał) jakiejś niebieskawej świetlówki np.Reef Blue actinic,- co sądzicie o tym pomyśle?

ps. napiszcie mi proszę co oznacza fraza "światło imo" :P