grze1983 Opublikowano 25 Marca 2009 #1 Opublikowano 25 Marca 2009 Wiatm mam problem z No3 w akwarium i wodzie kranowej. Test Zoolek w akwarium wychodzi jakies 130 w kranowej jakies 80 dla porównania w wodzie zródlanej z butelki wyszło mi 0 Czy to możliwe ze mam takie wysokie no3 w wodzie kranowej?? co mam robic??
aarset Opublikowano 25 Marca 2009 #2 Opublikowano 25 Marca 2009 Spróbuj powtórzyć pomiary za pomocą innych testów(SERA, TETRA, JBL) Zoolek nie nadaje się do wiarygodnych pomiarów NO3. W Polsce jak i w całej Unii Europejskiej norma zawartości azotanów w wodzie wodociągowej wynosi max. 50mg/l. U mnie leci z kranu ok.25mg/l niestety
grze1983 Opublikowano 25 Marca 2009 Autor #3 Opublikowano 25 Marca 2009 Robiłem juz kilka razy wychodzi to samo. Jutro kupie inny test. Mysle ze inny test pokaże podobny wynik. Podejrzewam ze przez to moją wode z kranu i wysokie no3 moje ryby zaliczyły kilka epidemi i nie moge z nich wyjsc bo po kazdej podmianie wody ryby zaczynają chorowac . Czy to możliwe??
aarset Opublikowano 25 Marca 2009 #4 Opublikowano 25 Marca 2009 Robiłem juz kilka razy wychodzi to samo. Jutro kupie inny test. Mysle ze inny test pokaże podobny wynik. Podejrzewam ze przez to moją wode z kranu i wysokie no3 moje ryby zaliczyły kilka epidemi i nie moge z nich wyjsc bo po kazdej podmianie wody ryby zaczynają chorowac . Czy to możliwe?? Jak najbardziej.
koteczek555 Opublikowano 26 Marca 2009 #5 Opublikowano 26 Marca 2009 A ja powiem, że testy Zooleka na NO3 są niewiarygodne. Używam ich na NO2, pH, KH, ale na NO3 mam Serę. Kup inny test i sprawdź
daniel_iron Opublikowano 26 Marca 2009 #6 Opublikowano 26 Marca 2009 A ja powiem, że testy Zooleka na NO3 są niewiarygodne. Używam ich na NO2, pH, KH, ale na NO3 mam Serę. Kup inny test i sprawdź I potwierdzam Twoje słowa Chodź na chwilę obecną bawię się tylko serą (nh3/nh4, no2, no3), jbl (ph), tetra (kh,gh)
makok Opublikowano 26 Marca 2009 #7 Opublikowano 26 Marca 2009 Mysle ze inny test pokaże podobny wynik. mylisz się... stawiam że sera pokaże Ci coś w stylu 20mg w kranie i 30-40 akwa, patrząc po postach jak rozjeżdżają się testy zoolteka w tym parametrze a to że ryby Ci chorują po wlaniu kranówy (wg Ciebie), to jest możliwe - zależy co i jak wlewasz ("co" - mam na myśli niektóre parametry których ne jesteś w stanie zmierzyć testami, a zależą od wodociągów/rur/lokalizacji/itp)
Rekomendowane odpowiedzi