Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To jest mój pierwszy post więc witam wszystkich Forumowiczów. Przez kilka ostatnich miesięcy zgłębiałem tajniki wiedzy zawartej na tym forum. Przeczytałem chyba wszystkie wątki(no może oprócz roślinnych) i jestem pod wrażeniem Waszej ogromnej wiedzy. Dzięki. Teraz do rzeczy. Może nie jest to do końca normalne, ale za punkt honoru postanowiłem sobie utrzymywanie poziomu azotanów w akwarium(450l)na jak najniższym poziomie tj. max 10mg/l przed podmianą. Ponieważ z kranu płyną mi ścieki(NO3 ok.25mg/l) używam do podmian wody po RO i w razie potrzeby żywic jonowymienialnych. W związku z tym, że zawartość azotanów kontroluję na bieżąco poszukuję dokładnego testu mierzącego ten parametr. Chodzi mi o dokładną skalę w niskich poziomach wartości. Próbowałem wszystkiego(poza Zoolekiem). I tak: Sera i Tetra kolory ok. ale mało dokładna skala, JBL skala w miarę szeroka ale te kolory(?) Obecnie używam testów Salifert. Jest w miarę dokładny, szybki do wykonania a i skala do przyjęcia. Czytałem jednak gdzieś o testach Rowa i chciałem zapytać czy ktoś z Was ich używał i jeśli tak to gdzie je można kupić? Wiem, że są dokładne jeśli chodzi o pomiar zawartości fosforanów. Wiem również, że są dość drogie( no ale jeśli są dokładne i mają szeroką skalę w zakresie 0-10mg/l to jestem w stanie to ścierpieć) A może jakieś inne testy? Pozdrawiam :)

Opublikowano

Koszt to ok 1200pln, ale przy koszcie testu ROWA(choć przyznam , że na azotany nie widziałem takiego testu) na fosfor to jest koszt zakupu 5 opakowań.

Opublikowano

a powiedz mi jeszcze taki kolorymetr (bo rozumiem że to działa na zasadzie kolorymetru ???) jest jeden do wszystkich testów czy do każdego parametru potrzebna jest inna maszynka.

Opublikowano
a powiedz mi jeszcze taki kolorymetr (bo rozumiem że to działa na zasadzie kolorymetru ???) jest jeden do wszystkich testów czy do każdego parametru potrzebna jest inna maszynka.

Niestety Mutara, jeden pomiar , jedna maszynka:(