Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam tym razem chciałem was zapytac o klejenie zbiornika. Skąd to pytanie, wiec nowy zbiornik o pojemności ok +/- 400 l kosztuje ok 1500€ , byłem u szklarza i pytałem o szkło do zbiornika o wymiarach 150 x 50 x 50 cena jaką otrzymałem jest jeszcze do przełknięcia ok 600 € ALE muszę sam to poskładac i tu moje obawy. Zastanawiam się teraz jaka przerwę na sylikon muszę zostawic czy 3 mm wystarczy?? Bo ze wstępnych obliczeń takie przerwy uwzględniłem ale nie wiem czy to jest ok. Wcześniej już kleiłem zbiornik 60 l ale to był mały zbiorniczek w porównaniu do tego, więc pytam o jakieś porady w ostateczności jeszcze mogę spróbowac wysłac zbiornik z Polski ale w ostateczności.

Ewentualnie jakby ktoś miał jakieś porady odnośnie samego klejenia byłym wdzięczny. Z góry dziękuje i pozdrawiam.

PS. mam nadzieje ze post znalazł się w dobrym dziale. :)

Opublikowano

Jeśli chodzi o klejenie to napisz do thewalda to jest spec. A tak w ogóle to skąd ty wytrzasnąłeś te ceny za szkło ja za szkło 270*70*65 szyba 12mm + sump 300l szyba 10mm zapłacę 1800zł. W 1500€ to chcę się zmieścić z całym akwarium już na gotowe razem z rybami.

Opublikowano

KUNTA no to mnie pocieszyłeś tymi cenami pytanie tylko czy na Dublin wysyłają ? Ceny jakie wziąłem są ze sklepów, które już zdążyłem odwiedzic , a we środe byłem pytac szklarza i ona mi powiedział 545€ + VAT ale tego nie poskleja. Nie wiem jak to wygląda w UK ale tutaj to naprawde straszna bieda np. za zwykłą 200l z oświetleniem , szafką , byle jakim filtrem wewnętrznym trzeba liczyc ok 800€ fakt wszystko fluvala lub juwela bo to najczęściej można dostac , kiedy pytałem o sam zbiornik to co usłyszałem ? tylko zestawy. :( taki mój smutny los.

http://www.pet-bliss.com/acatalog/Aquar ... arium.html taki przykład.

Opublikowano

Kunta, nie wolno ratować zbyt leniwych, których boli kilkuminutowe googlowanie, bo dzięki temu że oni przepłacają, szybciej zniknie kryzys na świecie :P:twisted:

Opublikowano

To nie chodzi o to ze jestem leniwy bo to akwa już widziałem, cena ok. 349.99€ za wymiary 128 x 49 x 64 ale to nie są takie wymiary jak mnie interesują. Kunta sam napisałeś ze taki zbiornik jak mnie interesuje w UK 266 funtów(co daje 282.5€ po średnim kursie) a to deko inne wymiary za lepszą cenę. Zgodzę się z wami ze jestem leniwy jak znajdziecie mi zbiornik o pojemności ok 400l i 150 cm w google w IRL za podobna cenę co w UK. Ja twierdze, że w IRL jest ciężej o akwa w dobrej cenie niż w UK.

Opublikowano

makok mimo że jesteś naprawdę jednym z moich autorytetów to ci się postawie i obiecuję że znajdę. A naprawdę często ruszam tym zadem :) A jak juz znajdę to mam nadzieję że będziesz ze mnie dumny. 8)

PS. a se i myszki to sam kup :evil::D