Siwy1973 Opublikowano 19 Marca 2009 #1 Opublikowano 19 Marca 2009 witam dysponuje pompa eheim1060 pracujaca jako wewnetrzny filtr ,dorobilem do niej koszyk na gabke z opakowania po jedzeniu dla ryb , chcialem tez dorobic napowietrzanie . W dyszy wylotowej wywiercilem otwor ,wsadzilem wezyk i...moje zdziwienie zamiast zasysac powietrze i robic w baniaku znienawidzone przez wielu bombelki wypycha mi przez wezyk wode . Dlaczego?
danielj Opublikowano 19 Marca 2009 #2 Opublikowano 19 Marca 2009 Bo to prosta fizyka:) Chciałeś zrobić zwężkę Venturiego , a wyszła Ci fontanna:) Trzeba zachować odpowiednie proporcje przelotu do zwężenia:)
Siwy1973 Opublikowano 19 Marca 2009 Autor #3 Opublikowano 19 Marca 2009 jak to rozumiec ??? bo ja czasami inny jestem czyli musi byc zastosowany odpowiedniej srednicy wezyk zasysajacy powietrze ? w zaleznosci od przeplywu pompy? i srednicy wylotowej z pompy?
danielj Opublikowano 19 Marca 2009 #4 Opublikowano 19 Marca 2009 Tak musi być odpowiedni przekrój wężyka do przekroju wylotu z pompy:)
cipkowski Opublikowano 20 Marca 2009 #5 Opublikowano 20 Marca 2009 Zrób takie coś i wywierć otworek na wylocie z pompy i wciśnij te gówno i podłącz węzyk i powinno być OK Woda wypływająca z pompy będzie tworzyła podciśninie i będzie zasysać powietrze
Rekomendowane odpowiedzi