Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,mam takie jedno zasadnicze pytanie.Zakładam malawi 180x60x50,pare lat temu bawiłem już się w to,ale teraz chciałbym się dowiedzieć coś o obsadzie.Intereują mnie takie gatunki:Metriaclima sp.zebra Chilumba,M.msobo magunga,M.hajomaylandi,Lethrionops sp. red cap,Copadichromis sp."virginalis gold",Cynotilapia sp."lion",Copadichromis borleyi kadango,C.borleyi mbenji,C.mloto lvory,C.verginalis,Otopharynx gold blueface,pseudotropheus elongatus Usisya,P.sp.zebra long pelvic,P.tropheops chilumba,P.aurora likoma..............oczywiście jest tego duuuuuużo więcej,ale na tym poprzestane.Prosze o pomoc chciałbym mieć tak z 5 gatunków iczy jest to możliwe,żeby trzymać więcej pseudotropheusów.

Z góry dziękuje.....

Opublikowano

proponuje zwrocic sie o pomoc do harasimi , napisz mu na priv a napewno ci pomoze gosc zna sie na obsadach jak nie jeden mi pomogl z obsada do 720 i 240

w swojej obsadzie mam 3 gatunki wybrane przez ciebie choc zastanawiam sie nad Aurora

Opublikowano

jeżeli zapewnisz samcom dostateczna ilość samic, nie ma ryzyka krzyżowań się pseudotropheusów.

Wymieniłeś tak dużo gatunków że spokojnie możesz wybrać z nich 5 gatunków, ja jednak nie radził bym ci mieszania mbny z non mbuną, nie dlatego że jest to niemożliwe (szczególnie w takim akwarium) ale jest to uciążliwe i pierwsze efekty mogą cię zniechęcić.

Opublikowano

Rodzaj Pseudotropheus , jest właściwie takim śmietnikiem, gdzie ładuje się gatunki , które przynajmniej na początku po opisaniu nie ma gdzie przyporządkować.

Dopiero później w miarę dalszych badań przenosi się te gatunki do innych rodzajów.

Tak więc generalnie nie ma problemu z trzymaniem kilku gatunków z tego rodzaju w jednym akwa.

Ja z tych gatunków które wymieniłeś zapodałbym:

M.hajomaylandi

P.aurora likoma

(Pseudotropheus)Metriaclima sp.zebra Chilumba

C.borleyi mbenji

I tyle, ja jestem minimalistą raczej i dla mnie pięć gatunków to zdecydowanie za dużo.

Nawet te cztery mi się za bardzo nie widzą , ale cóż taki mam gust :mrgreen:

Opublikowano

jak jesteś zainteresowany m. hajomajlandii to mam na zbyciu. Oddam za jedno piwko ;)

Opublikowano

To czyli jak bym chcial to moge razem trzymac,pseudotropheus sp.zebra long pelvic,p. tropheops chilumba,p.aurora likoma,matraclima hajomaylandi? :)

Opublikowano

To,które byś polecił najbardziej mnie interesuje z tych co wymieniłem na końcu ewentualnie coś z tych wymienić na te wcześniejsze co napisałem(a z tym piwkiem to jak to będzie?),tak żeby wszystko było ok :)

Opublikowano

Istnieje pod postem taki przycisk "edytuj" nie trzeba pisać co minutę drugiego posta, wystarczy edytować i dopisać w poprzednim.

Co do ryb - napisz skad jesteś?