Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie, związane z redukcja posiadanej obsady w akwarium 240l (120x40x50)

w akwarium posiadam 2 gat. ryb tj. 4+7 saulosi oraz 2+4 yellow+ 17 mlodych.

pytanie moje zwiazane jest z iloscia samcow w akwarium tj. czy moge zostawic 2+6 yellow i 3+7 saulosi narazie w akwarium jest spokoj i to mnie cieszy , 2 samce saulosi sa juz wybarwione a 2 jeszcze czekaja . Myślę że rozwiązanie z 3 samcami jest lepsze niż z 1

Ewentuanie zostawic male haremy 1+4 yellow i saulosi i dolozyc 3 gat. np. elongatusa neon spot

prosze o rade i dziekuje

Opublikowano

zastanawiam sie nad redukcja , gdyz ryby znajduja sie tylko w 1 czesci akwa gdzie jest wiecej kamieni , po dolozeniu kamieni ryby plywaja po calym akwa, a to raptownie 3 kamienie w gore

Opublikowano

Neon spoty są roślinożerne więc do yellow nie pasują ... ja też bym nic nie robił posiadanie 4 samców saulosi to frajda z czasem jak się same zredukują możesz pomyśleć o 3 gatunku ale o gatunku mięsożernym lub wszystkożernym

Opublikowano

Ja również odradzam dokładanie gatunku kosztem zostawienia większej ilości obecnych gatunków. Jak ilość samców? wyjdzie w praniu. Teoretycznie stawiałbym na 4-5. Ale wszyscy wiemy, jak to jest z pyszczakami :mrgreen:

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Od pół roku mam u siebie 12 saulosi oraz 10 rdzawych w 240 litrach. Stosunek samców do samic wygląda następująco : saulosi 6 samców + 6 samic - rdzawe 3 samce + 7 samic. Właściwie powoli powinienem myśleć o redukcji ale szkoda mi rybek i chciałbym zostawić wszystkie. W akwarium narazie nie ma specjalnych awantur. Dominuje 1 samiec saulosi który czasami pogania trochę inne ale generalnie życie toczy się spokojnie. Czy jest szansa aby moje stadko funkcjonowało w obecnej postaci dłużej? Czy u tych rybek które mają teraz po około 8 miesięcy agresja wzrośnie? Czy ryby zwiększą jeszcze swoje rozmiary i czy filtracja ( eheim 2215 + fluval 4+) utrzyma dobre warunki dla 22 rybek kiedy jeszcze bardziej wydorośleją ?Czy czekać na rozwój sytuacji czy raczej redukować?