Skocz do zawartości

krzyżowanie saulosi

osmiornica25

Rekomendowane odpowiedzi

pytam, ponieważ mam w zbiorniku saulosi 1+1 i rdzawe 1+1 , tak , że istnieje jakieś tam prawdopodobieństwo krzyżówki

Witaj:) Kolego tak się składa,że pyszczaki z grupy mbuny i nie tylko bardzo często potrafią się skrzyżować gdy jest kilka gatunków w zbiorniku lub samiec nie ma samic ze swojego gatunku.. Wielu też niby hodowców celowo krzyżuje z braku samic danego gatunku samca z innymi samicami celem uzyskania młodych i potem podstawiają pod dany gatunek do sprzedaży........To oszuści nie mający niczego wspólnego z akwarystyką prawdziwą...

200l rybki kupione od kisora ponad 5 lat temu ;-) z początku było saulosi 3+9 i rdzawe 3+2, po jakimś czasie oddałem gratis 3 samiczki saulosi i samczyka rdzawego i było dobrze ze cztery lata... potem rybki się dość nieoczekiwanie rozmnożyły i zmniejszyłem obsadę do 8 sztuk zostawiając 1 samczyka saulosi:( no i wtedy zaczęła się jatka... nie przypuszczałem, że dojdzie do takiej sytuacji gdzie dominant będzie dążył do eliminacji reszty obsady

200l rybki kupione od kisora ponad 5 lat temu ;-) z początku było saulosi 3+9 i rdzawe 3+2, po jakimś czasie oddałem gratis 3 samiczki saulosi i samczyka rdzawego i było dobrze ze cztery lata... potem rybki się dość nieoczekiwanie rozmnożyły i zmniejszyłem obsadę do 8 sztuk zostawiając 1 samczyka saulosi:( no i wtedy zaczęła się jatka... nie przypuszczałem, że dojdzie do takiej sytuacji gdzie dominant będzie dążył do eliminacji reszty obsady

Zburzyłeś harmonie i hierarchie w stadzie moim zdaniem...Jak coś dobrze działa to się nie ingeruje....

• 2 lata później...

Witam

Odkopałem temat gdyż był ciekawy i ktoś pytał o konkrety. O krzyżówkach ryb z tego biotopu opisywał pionier polskiej malawistyki pan Pacula był to rok 1969.W swoim akwarium skrzyżował:

Pseudotropheus Lombardoi

z samcem Pseudotropheus Zebra

Labeotropheus Fuelleborni

Labeotropheus Trewavasae

Innym opisującym bastardy był Bruhlmeyer z Berlina, skrzyżował Auratusa z czarną rybą w niebieskie pasy(zapewne chodziło o Melanochromisa Chipoke).

Nazwy ryb wpisałem jakie obowiązywały dawniej, więcej można przeczytać w archiwalnym magazynie Akwarium z tamtych lat.

Ja skrzyżowałem;

Sciaenochromisa

Protomelas sp Steveni Taiwan

Posiadałem dwa samce tych gatunków jednak Sciaenochromis był dominantę i on brał wszystko. Zostawiłem kilka sztuk aby zobaczyć co z tego wyrośnie, już widać że samice mają odcień niebieskiego (wstawię fotkę).

Podobnie było z dwoma gatunkami Aulonocary (młodych nie odławiałem).:D

Na forum był link do galerii straszliwych hodowlaanych nieporozumień genetycznych i innych przypadkowych mezaliansów. Min. Sciaenochromis fryeri skrzyżowany z aulonoraca. Cuda,panie. Niestety czasem zdarza się taka czarna owca w najlepszej rodzinie, ja miałem za swoje za trzymanie razem młocych astatotilapii i samotnego saulosi samca, też mieli bardzo dziwne dzieci.

U mnie swego czasu samica Red-Red z braku samców swojego gatunku puściła się z Caeruleusem. Było to na samym początku mojej przygody z Malawi, nigdy więcej niedopuściłem już do tego rodzaju mezaliansu. Potomstwo było nijakie, bladożółte, kształt pyska - coś pomiędzy Redem i Yellowem, na szczęście szybko z przyczyn naturalnych przeszło do historii.

• 3 tygodnie później...