Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chciałbym się dowiedzieć jak najwięcej o tym gatunku, a przede wszystkim o żywieniu. Czy jest to bardziej mięsożerny, czy roślinożerny gatunek?? Mam je F1 od Pawlaka, jest o nich bardzo mało informacji, podobno w Polsce można je kupić tylko u niego. Mówił, że pasują do S.Fryeri i A.Ngara ale chiałbym się dowiedzieć co Wy o tym myślicie. Szczególnie licze na to, że Harisimi się tutaj wypowie :wink:

Opublikowano

witaj marcin jeśli brałeś ryby od pawlaka to najprościej do niego zadzwoń na pewno udzieli ci wyczerpujących odpowiedzi nr 504244893

Opublikowano

Ryby te są chyba jeszcze w Tan Malu a informacji jest na prawdę o nich mało ... poszukam jak będę miał chwile bo na chwilę obecną o tych rybach nie wiem nic ;)

Na pewno nie będzie problemem ich temperament ale jeśli jak większość protomelasów wcina peryfiton to już dieta nie będzie idealna i trzeba będzie szukać kompromisu.

Opublikowano

No właśnie w Tan malu ich nie ma :wink: . Najbardziej chodzi mi o dietę, bo o zachowanie się nie martwie, są najspokojniejsze z ryb, które mam. Z tego co narazie patrze jak daje mrożonki i granulaty mięsne, to nie jestem pewien czy to jest dla nich dobra dieta...

Opublikowano

No i znalazłem ;) ryba stosunkowo słabo poznana jednakże badania zawartości żołądka ryb złapanych przez rybaków ( wedkarzy ) wskazywała na ich roślinne upodobania dietetyczne w ich żołądkach znaleziono glony i szczątki roślinne. Istnieje podejrzenie że sa obok P.similisa jedynym eksportowanym dla celów akwarystycznych pyskiem jedzącym rośliny wyższe. Tpo raczej utrudnia jego wspólne życie z mięsożernymi freikami i aulonkami. O zachowaniu w jeziorze nie znalazłem nic ale prawdopodobne jest to ze żyje podobnie jak similis a więc to ryba terytorialna tylko okresowo i umiarkowanie agresywna tylko w swojej grupie wobec innych samców. Więcej ci nie powiem bo ryba jest stosunkowo słabo opisana ;)