Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Rzeczowo, pytam, wiec jak jest u Ciebie z glonami?? Nie ukrywam, ze zalezy mi na nich czy przypadkiem UV, nie hamuje stanowczo porostu glonow??

Chodzi mi o tych "slabych" UV w filtrach a nie caych lampach

Stosowanie lamp UV, nie ważne, czy w filtrach wewnętrznych, czy normalnych sterylizatorach nie zlikwiduje glonów. Choćby nie wiadomo jak je stosować, glon z kamieni nie zniknie (no chyba, że naświetlane będzie wnętrze akwarium :P ).

Co innego, jeśli lampę UV stosuje się w akwarium od samego początku- zaraz od zalania. Wtedy, gdy zarodniki glonów cały czas są w wodzie, skuteczność tej metody walki z glonami na pewno będzie większa.

Oczywiście chodzi mi o glony takie, jak np krasnorosty, czy okrzemki, które "osadzają" się na dekoracjach/szybach. Inaczej sprawa wygląda, jeśli w akwarium mamy plagę glonów pływających.

Opublikowano

dodam tylko do tego co pisał Mateusz

Glony "porostowe" czyli te o które nam chodzi bedą sobie dalej rosły choć czasmi może zmaleć tempo ich ekspansji lub zajmowania nowych terytoriów ale generalnie dadzą radę. natomiast jak ktoś miał problem z zakwietm wody lub metną wodą powodowana przez glony pływające to tego problemu sie może pozbyć.

Opublikowano

lestiq napisał:

Takie gdybanie o czymś o czym nie ma ktoś pojęcia i sam nie testowal mija się z celem.

Filterek z diodą sam testuję od 3 tygodni. Dziala rewelacyjnie. A gadanie,że to nie to samo co zwykla lampa jest nieuzasadnione. Woda jest krystaliczna. I nie wplywa zancząco na bilogie jak lampa UV.

Mam go w 2 akwariach. I powiem szczerze,że wystarczy. Opcja UV za 90 PLN jest Super. Lampy UV palą co popadnie.

No to rewelacja! Kolega po 3 tygodniach testowania zauważył i doświadczył rewelacyjnego działania w/w filtra(woda jest krystaliczna) :shock:. Zapewne 99% z nas ma wodę krystaliczną bez stosowania filtrów UV. Zapewniam jaka cena takie działanie lampy. Firmy takie jak Fluwal , Eheim itd..., walą głową w mur że wcześniej nie wpadły na tak rewelacyjny pomysł stosowania diod .Teraz pozostaje nam tylko czekać na wysyp filtrów z diodami w wewnątrz. :)

Opublikowano

Kolego Jacku br, co Ty brrredzisz ? Wiele firm zachodnich jest zbyt krótkowzroczna i za bardzo chelpią się swoim przyschniętym sukcesem, że nie widzą pewnych prostot. Ostatnio rozmawialem z jednym z konstruktorów filtra i potwierdził, że moc diody została tak obliczona, żeby nie szkodzić i działać cały czas z filtrem.

To po pierwsze, po drugie kto zabroni mi stwierdzić,że po 3 tygodniach jest poprawa klarowności...Jest i koniec. Ja mam prawo tak mówić bo testuje te filtry. A ty gadasz o czymś czego nawet nie masz w domu..

Chłopie ja tylko wyrażam opinię na bazie doświadczeń i faktów..

Po trzecie firma Aquael przynajmniej się rozwija i wypuszcza nowości.

Jak wiadomo jedną z miar rozwoju jest ewolucja, a jak czasami patrze na zachodnie firmy to przez lata nie za dużo nowości..

Pzdr

Opublikowano

Piszę parę słów w celu uspokojenia naszych wypowiedzi.Forum to powstało w celu wyrażania swoich opinii na różne tematy,gdybyśmy mieli takie same zdanie na ten temat pewnie nigdy byśmy się tu nie spotkali. :wink: Jak stare powiedzonko mówi( '' Pożyjemy , zobaczymy!'')kto miał rację. Pozdrawiam . :)

Opublikowano

Hmmm pozostawię to bez komentarza zatem :)

Pozdrawiam i Wesolych Swiąt.

Dzisiaj umieszczę fotki swojego nowego akwa 170x50x50cm możesz się trochę wyżyć jak będziesz mial ochotę..:)

Pozdrawiam

M

Opublikowano

Na stronie akwarysta.pl podany jest news jakoby UV był jedynie chwytem marketingowym. Zastanawiam się czym właściel tej strony kierował się pisząc podobnego newsa. Oczywiście nie podparł wypowiedzi żadnym konkretnym faktem...

A w listopadzie filtry Aquaela UV otrzymały nagrodę - medal europejski! O czymś to chyba jednak świadczy.

Info o nagrodzie

Opublikowano
od kiedy to BCC jest organizacją znającą się na fizyce i akwarystyce?

Tak samo nie znaję się na ekologii , turystyce i kilkudziesięciu innych dziedzinach , a mimo to przyznane przez nich nagrody są dla wielu wyznacznikiem dobrego produktu lub usługi

:D