Jump to content

Recommended Posts

Posted

witam,

czy ktos z was moze juz cos slyszal o tym filtrze, czy to jest tak samo wydajne jezeli chodzi o sterylizacje jak zwykle sterylizatory oparte na zarnikach ??

pozd. Jarek

Posted
Bez obrazy dla produktów AQUAELA , myślę że to bajer niedorównujący prawdziwym sterylizatorom.

A niby dlaczego? woda przepływa przez jakąś rurę oświetlana światłem UV i cała filozofia. Przy odrobinie chęci można by nawet sobie coś takiego wydiyować samemu.

Czym różnią się "prawdziwe" sterylizatory od tych nieprawdziwtch? zasada działania pozostaje taka sama..?

Posted

Do nabe. Sory Ty naprawdę sądzisz że z diody można wygenerować taką samą wiązkę światła jak z żarnika? To tak samo jak porównanie światła z żarówki na baterie z oświetleniem HQI.Pozdrawiam.

Posted

Hmmmm to wszystko zależy jakiej mocy jest ta dioda i jaki daje strumień świetlny :D

Na pewno moc tej diody będzie o wiele mniejsza niż 5W(czyli o ile sie nie mylę

najmniejsza moc z wszystkich sterylizatorów) , ale tez typowego filtra UV nie używamy przez 24h/dobę.

Więc jeśli ten filterek działa non stop to może mieć jakieś porównanie do tych lamp :D

Posted

to fakt, taka lamapa 5W nie dziala 24h/d lecz pare godzin, jezeli w przypadku takiego malego filtra zastosowano diody o mniejszej mocy w polaczeniu z nie przerwaną praca moze byc to porownywanego do tradycyjnego zarnika, pod warunkiem ze to switalo z diody UV potrafi tak samo niszczyc dna glonow,batreii itp. Najgorsze jest to ze nie ma pelnych opisow tego urzadzenia i nikt wlasciwie tego jeszcze nie przetestowal.

Posted
Do nabe. Sory Ty naprawdę sądzisz że z diody można wygenerować taką samą wiązkę światła jak z żarnika? To tak samo jak porównanie światła z żarówki na baterie z oświetleniem HQI.Pozdrawiam.

No skąd. Pisząc o samoróbce miałem na myśli wykorzystanie świętlówki UV czy czegoś takiego, a na pewno nie malutkiej diody.

• 2 weeks later...
Posted

Mój zanjomy ma filtr aquaela 1000 z lampą UV sprawuje mu się nieżle ale mówi, że lampka UV to trochę lipa i nie działa ak jak powina to nie to co profesjonalna lampa UV dlatego ja kupiłe sobie fluvala 4+ i działa bez zarzutu-polecam

• 4 weeks later...
Posted

Takie gdybanie o czymś o czym nie ma ktoś pojęcia i sam nie testowal mija się z celem.

Filterek z diodą sam testuję od 3 tygodni. Dziala rewelacyjnie. A gadanie,że to nie to samo co zwykla lampa jest nieuzasadnione.

Filterek ma diody/ę. Które są slabasze bo filterek ma pracować caly czas. Takie są zalożenia. Nikt chyba nie bawi się wew. filtre po 2 h. Z tąd dioda.

Woda jest krystaliczna. I nie wplywa zancząco na bilogie jak lampa UV.

Mam go w 2 akwariach. I powiem szczerze,że wystarczy. Opcja UV za 90 PLN jest Super. Lampy UV palą co popadnie. Filterek jest OK. Polecam

M

Posted
Takie gdybanie o czymś o czym nie ma ktoś pojęcia i sam nie testowal mija się z celem.

Filterek z diodą sam testuję od 3 tygodni. Dziala rewelacyjnie. A gadanie,że to nie to samo co zwykla lampa jest nieuzasadnione.

Filterek ma diody/ę. Które są slabasze bo filterek ma pracować caly czas. Takie są zalożenia. Nikt chyba nie bawi się wew. filtre po 2 h. Z tąd dioda.

Woda jest krystaliczna. I nie wplywa zancząco na bilogie jak lampa UV.

Mam go w 2 akwariach. I powiem szczerze,że wystarczy. Opcja UV za 90 PLN jest Super. Lampy UV palą co popadnie. Filterek jest OK. Polecam

M

Rzeczowo, pytam, wiec jak jest u Ciebie z glonami?? Nie ukrywam, ze zalezy mi na nich czy przypadkiem UV, nie hamuje stanowczo porostu glonow??

Chodzi mi o tych "slabych" UV w filtrach a nie caych lampach :wink: