Skocz do zawartości

akwa kwarantanna/kotnik jaki rozmiar i filtracja?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

Posiadam akwa 240 litrow od 4 miesiecy. teraz postanowilem sobie ze kupie drugie małe akwa, ktore moze mi sie przydac na wypadek młodych czy koniecznosci zrobienia kwarantanny.

Mam nieuzywaną grzałkę 75 wat aquael oraz filtr aquael fan 3+

i teraz pytanie, jakie akwa kupic, ktory by w przyszlosci sluzyło jako kotnik i ewentualnie raz na "ruski rok" za kwarantanne. Chcialbym rowniez wykorzystac mojego nieuzywanego fan3+ . Myslalem nad akwa 50-63 litry, tylko czy fan3+ nie bedzie do tego za mocny?

jesli da rade, to co z biologią?czy plukanie gabki z fan3+ w wodzie z akwa wystarczy?

poradzcie, dzieki

Opublikowano

kup 54 l standard, fana 3 mozesz przytlumic,,na korpusie na gorze masz regulacje ...

co do biologi - podlacz go na jakis czas do duzego akwa niech sie nitryfiacja rozwinie a pozniej do kotnika... spokojnie wystarczy..

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Własnie z uwagi ze mam problem z rybą, o ktorej pisalem w innym watku chyba zmuszony jestem kupic akwa takie.Dlatego odswiezylem moj watek

Mam plastikowy kotnik 2,1 litra tylko.

Zastanawiam sie miedzy akwa 53 a 63 litra, cena ta sama. Około 150zł z przesyłką kurierską , akwa oczywiscie ma pokrywa i swietlowke.

Sam nie wiem ktory wybrac, moze wziasc mniejsze 53 litry, zawsze to 10cm krotsze i mniej miejsca zajmuje?

Grzalke juz kiedys kupielm 75 wat aquaela. ale nie jestem pewny co z filtrem. Mam wolnego fan3+, ale co z biologia wtedy?

Zastanawiam sie czy nie kupic aquaela 350l filtrer turbo, on moze pelnic role i biologa i mechanika, bo ma taki zbiorczniek na ceramike czy inny wklad oraz gabke. Co sadzicie o takim rozwiazaniu filtracji w takim akwa? http://www.allegro.pl/item612255923_aqu ... _lodz.html

Opublikowano

Bierz 63l, zawsze wiecej wody.

To ma byc szpital/kotnik z biologia sobie poradzisz bez typowego biologa(!!).

Przy bardzo malych rybach (63l nadaja sie do malego przychowku), czy pojedynczych sztukach w szpitalu wystarcza same podmianki, niech Cie o to glowa nie boli. Kwestia taka, ze gabke z fan'a plucz nieco delikatniej w akwariowej wodzie, tyle bakterii styka.

Jesli ma byc to kotnik/szpital - zupelnie zrezygnowalbym z podloza jakiegokolwiek, takowe tylko utrudni Ci sprzatanie i utrzymanie odpowiednich parametrow.

Zatem, grzalka, fanik, dwie skalki na krzyz i bedzie ok.

Sprawa ma sie gorzej, jesli takowe akwarium stoi "na widoku" i ma/powinno spelniac sie , jako dekoracja. Wtedy inwestowalbym w stalego biologa i staral sie zawsze "cos" miec w srodku.

Przy takim rozwiazaniu mimo wszystko, ogranicz wystroj do minimum. Tlo/zwirek(opcjonalnie, czym mniej podloza, tym lepiej)/2kamienie na krzyz :)

Opublikowano

Jak masz miejsce na wieksze to bierz wieksze akwa. Moze jakas kaskade kup na biologa w tak malym akwa powinno byc ok i miejsca nie zajmuje w akwa choc powiem szczerze jakos nie jestem do tego przekonany. :) I dzialaj szybko bo rybka sie meczy i to mocno w tym kotniku.

Opublikowano

sabotage mowisz zeby nie dawac zadnego podloza w kotniko-szpitalu. hm, a jak kamienie ustawic (2-3sztuki) bezposrednio na szybe ? bez styropianu/piasku?

co sadzicie o filtrze aquael turbo, mzoe lepiej zainwestowac te 40 zeta i miec spokojna glowe o biologie i mechanike w takim 63 litrowym akwa?

post-8418-14695712087605_thumb.jpeg

Opublikowano

Owszem, cos pod kamien bym dal - niekoniecznie styro, bez piasku. Chyba, ze ma spelniac funkcje ozdobna, wtedy patrz wyzej.

Co do filtra, skus sie na niedoceniane tutaj kaskady, cena podobna.

Z drugiej strony wszytsko zalezy od profilu takiego kotnika. Jesli ma byc to uzywane raz na X czasu uwazam ze biolog jest tu przerostem tresci...

Glowica plus duza gabka i styka.

Opublikowano

lexo używam tego samego filtra do kotnika. Oprócz tego by parametry były w normie codzień podmieniam 30% wody w kotniku i nalewam na to miejsce wodę z głównego zbiornika. Może to moje udziwnienie ale przynajmniej zawsze mam podobne parametry w obu zbiornikach.