Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich,

mam zamiar założyć akwa malawi - zauroczyły nas z żoną pyszczaki - chciałbym skonsultować moje ogólne założenia:

1. akwarium na plani litery L długość 110 +100/ szerokość tylko 25 cm/ wysokość 50 cm - czy taki zbiornik nadaje się do hodowli?

2. Podobają mi się Pseudotropheus saulosi - jaka ilośc do takiego zbiornika czy ewentualnie drugi gatunek można wprowadzić?

3. Akwarium bez roślin zdecydowanie kamienie - łupki i piaskowce

4. Filtry: zewnętrzny EHEIM 2228, wewnętrzne dwie głowice ATMAN AT-203

5. Grzałka WEIPRO 150W ? Czy wystarczy (w pomieszczeniu zimą jest ok 21 stopni, latem ok 30 - to poddasze)

Proszę doświadczonych malawistów o radę i opinie na temat moich pomysłów

pozdrawiam

Opublikowano

moim zdaniem powinno dac rade ale ja bym dal tylko saulosi ze wzgledu na szerokosc akwarium z kamieniami tez nie poszalejesz uzyj lupkow , filtracja moim zdaniem ok , musisz wymusic bardzo dobra cykulacje w akwa

niech sie jeszcze wypowiedza ci bardziej doswiadczeni :wink:

Opublikowano

Dziwne te akwa ;) ... trudno jednoznacznie zanegować czy przyklasnąć temu pomysłowi. 25 cm to wąska kiszka w sumie sporo centymetrów długości. Ja bym w to wszedł ale jednak z jednym gatunkiem. Narożnik najprawdopodobniej stanie się centrum życia ramiona miejscem ucieczek. Ciekawy pomysł do realizacji , sporo kryjówek to taka polisa na zdrowie ryb. W rachubę wchodzi tylko mniejsza mbuna i dla bezpieczeństwa łagodniejsza. Saulosi to świetny pomysł. Z drugim gatunkiem poczekajcie, jedyny który przychodzi mi do głowy to oderwany od skał łagodny yellow ale ... kolorystyka lekko jednostajna i sporej wielkości samce ... dlatego zostańcie przy jednym dość licznym ( 10-12 ) stadku młodych saulosi i ewentualnie do dorosłych saulosi w nieokreślonej przyszłości można pomyśleć o dodaniu jeszcze jednego gatunku, gdyby nie udało się z więcej niż 1 samcem.

Opublikowano

dlatego moim zdaniem sprobuj z 3 samcami saulosi ale pod warunkiem ze zapewnisz dostateczna ilosc kryjowek , mozesz sprobowac zaaanzowac np. 3 osobne gromadki kamieni. Saulosi to piekna i spokojna rybka a jak pisal Hari w swoim artykule czesto za rewir obiera to co zaaranzowal mu czlowiek grote czy szczeline.

moim zdaniem kup 20 malych saulosi i sprobuj zostawic te 3 moze maksymalnie 4 samce jezeli , doznasz niepowodzenia , czego osobiscie ci nie zycze moze waro by bylo pomyslec nad rdzawymi . moim zdaniem nawet maingano bedzie sie dlugie wydawalo, a tak najwyzej 1+4 saulosi i 1+4 rdzwe.

Opublikowano

Tak z ciekawości zapytam - dlaczego takie dziwne w kształcie akwarium? Jeśli masz do zagosodarowania jakiś "róg" w mieszkaniu, to może lepsze byłoby akwarium narożne? Wprawdzie panuje opinia, że to nie jest idealne akwarium do hodowli pyszczaków, ale na 100% będzie lepsze do ich obserwacji. rzynajmniej według mnie.

Opublikowano

Dzięki za merytoryczne wsparcie.

Proszę jednak także o rady na temat sprzetu i wyposazenia.

Akwarium ma teki kształt gdyż murek właśnie tak został przygotowany, w załączniku projekt wnętrza z miejscem na akwarium.

Jaki sprzęt dodatkowo będzie mi potrzebny. Jak mam oszacować pobór prądu?

pozdrawiam

post-8758-14695712043708_thumb.jpg

Opublikowano

Zużycie prądu jest ciężkie do oszacowania ze względu na pracę grzałek ... ja przy swoim zbiorniku 450 litrach i bardziej rozchwianej temperaturze ( spada zimą do 16 ale dochodzi do 23 gdy jesteśmy w domu ) 8 h świecenia 2 rur, ciągłej pracy 2 kubełków oraz natleniacza szacuje koszt na około 35-40 zł miesięcznie. Zamiast 1 grzałki dałbym 2 w końcach zbiornika w razie awarii byłoby to bezpieczniejsze a dałbym właśnie 150-ki. Wewnętrzny dałbym 1 w tak wąskiej kiszce i tak ruch wody będzie znaczny, wlot do filtra zewnętrznego dałbym w centrum a wylot w drugim końcu L-ki niż filtr wewnętrzny. Wystrój nie dzielący akwa na segmenty bo to utrudni przepływ wody. Natleniacz nie jest potrzebny.

Opublikowano

nierozumiem hari stwierdzenia ze segmentacja wystroju moze spowodowac zmniejszony obieg wody w akwa .

moim zdaniem podzielenie owego akwa na np. 3 segmenty wplynie lepiej na sam wizerunek akwa tj. samce saulosi latwiej obiora swoje rewiry ze wzgledu na sam wystroj akwa zaproponowany przez hodowce .np. 3 takie male gruzowiska ulozone z kamieni a co za tym idzie sam obieg wody chyba powinien byc wiekszy?

Opublikowano

ja bym tam przymurował coś ala parapecik i machnął jednak >30cm szerokości...

nie wyobrażam sobie zagospodarowania przestrzennego tego zbiornika... jak tak układać kamienie? w końcu to 50cm wysokości :wink:

oszczcować zużycie możesz tak:

pompy/filtry chodzą non stop (u mnie np łącznie 58W*30dni*24h/1000=41,76 kWh)

światło 12h (u mnie 210W+10%strat tj 231W*30*12=83,16 kWh)

grzałka ciężko oszacować ale niech będzie że 3h/dzień (150W*30*3=13,5 kWh)

a potem to już w/g taryf z rachunku (żużycie+przesył+vat)

:wink:

Opublikowano

Ja tylko sie zastanawiam jak z wytrzymałością samego szkła... nie wiem jak mogło by wyglądać klejenie i jak rozłoża się siły w takim akwa? Jak to wygląda z technicznej strony?