Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki wielkie za pomoc, nawet nie znałam tego sposobu z soda. Dzisiaj jadę po piasek do B&Q i czekam aż styropian dotrze to wystartuję. Jeszcze szykuję restart swojego 200l LT tak że będzie trochę roboty ale przecież my o lubimy prawda :wink:

Opublikowano

Ja mam u siebie piasek kwarcowy i jest bardzo dobry. Miałem kiedys w zwykłym akwa żółty piasek płukany tez wyglądał ciekawie ale zdecydowanie lepiej prezentuje sie kwarcowy jeden minus - jest droższy.

Opublikowano

Hehe, nie da się ukryć. Kwarcowy 25kilo kosztuje 25funtów a piach budowlany 1.40f :wink: Kupiłam dzisiaj budowlany i ewentualnie dokupię około 10kilo kwarcowego. Jeszcze myślę cały czas o tle wewnętrznym ze styropiany i pianki montażowej. Zobaczę jak się będzie czarna folia prezentować jak nie spodoba mi się to wyprodukuje tło :lol:

Opublikowano

Słuchajcie, natrafiłam dzisiaj na dość dobre źródło kamieni :) W parku niedaleko nas płynie rzeka i ostatnio dość sporo jej ubyło no i głazów jest od choinki tylko wybierać. Póki co 3 przytargałam ale to nie koniec. Jeden jest dość spory i dwa mniejsze. Martwi mnie tylko czy dno wytrzyma spory nacisk. Wiadomo, styropian pójdzie na dno ale jednak nacisk spory. To chyba obawa każdego posiadacza Malawi i Tanganiki :wink:

Opublikowano
upiłam dzisiaj budowlany i ewentualnie dokupię około 10kilo kwarcowego.

Nie radzilbym mieszac piasku, bynajmniej budowlanego z kwarcowym ( w sensie bialego z zoltym), zrobisz sobie tylko misz-masz niepotrzebny bo ryby i tak go przemieszaja.

Opublikowano
Hehe, nie da się ukryć. Kwarcowy 25kilo kosztuje 25funtów a piach budowlany 1.40f :wink: Kupiłam dzisiaj budowlany i ewentualnie dokupię około 10kilo kwarcowego. Jeszcze myślę cały czas o tle wewnętrznym ze styropiany i pianki montażowej. Zobaczę jak się będzie czarna folia prezentować jak nie spodoba mi się to wyprodukuje tło :lol:

Jak chcesz super piach to idź do Wickes'a i kup Block Paving Sand (20 kg - 3,14 funta)

Jak nie masz Wickes'a pod nosem to nawet w Argosie Playsand jest (trochę drożej)

Opublikowano

"Jak chcesz super piach to idź do Wickes'a i kup Block Paving Sand (20 kg - 3,14 funta)

Jak nie masz Wickes'a pod nosem to nawet w Argosie Playsand jest (trochę drożej)"

Play sand znalazłam, całkiem ładnie się prezentuje w sobotę podjedziemy po niego. Dzięki za cynka.

Opublikowano

witam dolacze sie bo ciekawie sie zrobilo, dlaczego? Tez mieszkam na wyspie ale tej Irlandzkiej i ani z piaskiem ani kamieniami nie ma problemu a jezeli byl to nad morze i juz po problemie. Ja mam wszystko w akwa z "odzysku" tylko tlo to plyta z jakiegos ciemnego kamienia z B&Q. Jedyny prawdziwy problem to RYBY no i ceny wiekszego szkieka ;) ale wlasnie ostro nad tym pracuje. Pozdrawiam

Opublikowano

Witam. Nie chce zakładać nowego tematu wiec sie podepnę:)

Zamierzam założyć akw o wymiarach 210x55x65 do daje ok 750l. Pomalutku kompletuje sobie sprzęt mam już

-grzałek Terta 300W i 150W z termostatem

- 100kg piasku kwarcowego

-konstrukcje pod zbiornik

Mam pytanie dotyczące reszty sprzętu tj filtr zewnętrzny jako biolog EHEIM PROFESSIONEL oraz wewnętrzny mechanik Filtr z UV AQUAEL UNIFILTR 1000l jakieś propozycje zmiany sprzętu??

Opublikowano

moglaj7, do morza mam ładny kawał drogi i tylko jeden dzień w tygodniu do dyspozycji więc odpada. Z rybami , baniakami czy roślinami nie mam akurat kłopotu. Ryby zamawiam w zaprzyjaźnionym sklepie, rośliny najczęściej z Ebay bo te sklepowe są w fatalnym stanie a akwaria mam 4 i majątku nie kosztowały. Ostatnio w Pet at home widziałam kamyki 3-8kilo po 5-8f więc cena równa dostępności. Na szczęście mam rzekę nie daleko i póki poziom jest niski mogę zbierać. Z tłem nie poszaleje bo mam za mały baniak.