daniel_iron Opublikowano 26 Lutego 2009 #1 Opublikowano 26 Lutego 2009 Cześć akwarium 100x45x55 budżet +/- 350zł cel: jak najmniej syfu w akwarium, jak najcichsza praca, ewentualnie jeszcze jak najmniej widocznego sprzętu w akwarium, i jeśli się da jak najmniejszy pobór prądu co proponujecie?
sision Opublikowano 26 Lutego 2009 #2 Opublikowano 26 Lutego 2009 Ja bym proponował pompę z gąbką. Wew. mnie nie przekonują, u mnie nie się nie sprawdzały. Taki sprzęt musi mieć przynajmniej 1000l/h przepływu. Tu polecę pompę AquaMedica PF1000. Atmana akurat nie, bo i tak nie ma modelu o odpowiednim przepływie. No i jest prądożerny. Weipro są ponoć głośne. Fluval 4+ ... no może, ale jak powiedziałem, osobiście wolę pompy Szczerze mówiąc nie wiem, jak tam Szut stoi z pompami, bo chwalona kaskada2000 jest za duża do Ciebie, może są mniejsze. Natomiast Pompa model 750 moim zdaniem będzie za słaba (750l/h). Może jeszcze coś z Resuna...
daniel_iron Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor #3 Opublikowano 26 Lutego 2009 a tę pompę aquamedica można poza akwarium umieścić? jak wygląda instalacja przy takiej pompie?
sision Opublikowano 26 Lutego 2009 #4 Opublikowano 26 Lutego 2009 Gwoździa mi przybiłeś nie odpowiem Ci na to pytanie, nie wiem 8)
daniel_iron Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor #6 Opublikowano 26 Lutego 2009 no cóż sision bywa nie każdy jest idealny i wie wszystko o wszystkim. Te pompy AquaMedic bardzo fajne wydajność duża bo 2000l/h a pobierają tylko 18W No resuna też biorę pod uwagę ale przy moim ułożeniu skałek chyba będę musiał w coś koło 1500-2000l/h zainwestować
danielek001 Opublikowano 26 Lutego 2009 #7 Opublikowano 26 Lutego 2009 Jako wewnętrzny polecę filtr ferplast blumodular (1200l h ) może nie najtańszy ,ale sprawdza się znakomicie, super cichy.
makok Opublikowano 26 Lutego 2009 #8 Opublikowano 26 Lutego 2009 jak masz kupować aquamedica to weź aquabee mniej chiński ale jeśli lecisz w kierunku wewnętrzengo to w zasadzie cokolwiek... na gg zresztą pokazałem Ci jakie mam propozycje żeby było najoptymalniej do Twoich potrzeb szczególnie, że wydajnie z zachowaniem tej przedostatniej potrzeby
daniel_iron Opublikowano 26 Lutego 2009 Autor #9 Opublikowano 26 Lutego 2009 no tak tylko aquabee bierze dużo więcej prądu chyba że te mniej prądożerne AquaMedici są tylko do zastosowań wew. akwarium. Nie ukrywam że pompa+korpus narurowy to byłaby fajna opcja. Jeszcze jak byś mógł napisać dla mnie (archiwum poszło się.... ) i dla potomnych jak taka instalacja wygląda, tzn. z czego zrobić wlot i wylot jak to umiejscowić i gdzie, co potrzeba do takiej instalacji, jak rozmieścić potem wloty i wyloty w akwarium itp itd
makok Opublikowano 26 Lutego 2009 #10 Opublikowano 26 Lutego 2009 tak jak tu tylko pompa za narurowym http://forum.klub-malawi.pl/viewtopic.php?f=25&t=4849 i mniej węży/połączeń itp... choć fajnie zrobić przed narurowcem kranik do spuszczania wody do kanalizy
Rekomendowane odpowiedzi