Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Marcinie dzięki.

Jaką obsadę byś proponował. Może yellow 1+3, aulonka 2+5 ?

A jak możesz to wrzuć do galerii aktualne fotki non mbuna, te które są mają już ponad rok.

Miło byłoby popatrzeć.

Opublikowano

Na Twoim miejscu kupiłbym po 8-10 szt młodych ryb z obu gatunków i zobaczył co z tego wyjdzie, może się uda wielosamcowo w obu :wink: . Narazie mam młode Aulonocary, zaczynają się właśnie wybarwiać :D . Ale widziałem je na żywo i robią wielkie wrażenie, a razem z Yellowkami będą super wyglądać.

Opublikowano

hueseri w układzie

na pewno 3 (bardzo możliwe że 5-6) samców i reszta samic (łącznie 11 szt) i moje samce się dogadują - są walki ale na spokojnie - to nie to co mbuna :wink:

dwugatunkowo będzie ciężko

Makok nie obraź się , ale z tego co piszesz to masz młode ryby , dlatego nie masz walk "jak u mbuna"

Ale spokojnie, doczekasz się , nawet bardziej okrutnych niż u Tropheopsów.

Niestety to fakt, aulony są w sprzyjających warunkach o wiele bardziej agresywne niż mbuna.

Co do obsady to fakt, 3+5-6 hauseri , lub maleri-maleri powinno być ciekawie w 240l.

A może pomyśl o Aulonocarze Steveni Hongi?

To bardzo spokojny gatunek i w 240 l. powinien ładnie wyglądać.

Agresywniejsze to chyba złe słowo ale okrutne skutki walki to fakt. Aulonki w jeden dzień potrafią wyeliminować się z akwa. Walki nawet 7-8 cm samic zawsze powodowały u mnie lęk. Uszkodzenie oka to najczęściej wyrok na rybę a w Mix-ie. to zawsze wyrok. Dlatego wielosamcowość wcale nie jest taka oczywista. Aulonki to takie dystyngowane stworki ale jak się leją to pełen full kontakt. Nigdy nie widziałem tylu sypiących się z ryb łusek jak podczas walk aulonek, choć często poprzedzone to było kilkoma dniami totalnego spokoju. Agresywne jak mbuna nie są ale kontuzje sa częstsze niż u żywiołowych mbuniaków.

Opublikowano

Yellow + aulonki to cudny i świetny układ. Yellow nie będzie dominował nad dorosłymi samcami aulonocar, samiec najczęściej daje się sprowokować do walki pysk w pysk i nie ma w niej szans, samice są mniejsze i też przegrywają rywalizacje

• 2 lata później...