maniol Opublikowano 24 Lutego 2009 #1 Opublikowano 24 Lutego 2009 Idąc za ciosem, a w zasadzie niejako uzupełniając/wspomagając powstałą właśnie listę pokarmów (klasyfikację pokarmów) przymierzam się (oczywiście przy Waszej pomocy ) do utworzenia klasyfikacji pyszczaków. Idea jest taka, by powstała prosta tabelka z podstawowymi informacjami które pomogły by przy dobieraniu obsady. W jednym miejscu mielibyśmy skondensowaną informację o podstawowych cechach poszczególnych gatunków ale i o popularnych (zalecanych) połączeniach z innymi gatunkami w jednym zbiorniku. Z drugiej strony klasyfikacja byłaby naturalnym spinaczem pomiędzy forum (tabelka), serwisem (artykuły) a albumem (zdjęcia), co mieć nadzieję pokazałoby, że KM to nie tylko forum ale coś więcej. Moja wstępna propozycja klasyfikacji to: nazwa łacińska, nazwa popularna, rozmiar samiec/samica, sugerowany minimalny rozmiar zbiornika, kolor samca/samicy/narybku, rodzaj (mbuna - nonmbuna), agresja, pokarm, zdjęcie samca/samicy (link do albumu), popularne łączenia, szczegóły (link do opisu w serwisie) Co o tym myślicie? Przyda się, ciągnąć ten temat? Pomożecie? Będzie z tym dużo roboty, więc chciałbym znać Waszą opinię, czy warto. W załączeniu znajdziecie wstępną propozycję tabelki z przykładowymi danymi.
harisimi Opublikowano 24 Lutego 2009 #2 Opublikowano 24 Lutego 2009 Prace nad tym są już zaawansowane ... skontaktuj się z sysem może okażesz się pomocny
szulo Opublikowano 24 Lutego 2009 #3 Opublikowano 24 Lutego 2009 pomysłów jak grzybów po deszczu ale chwali się chwali
koteczek555 Opublikowano 24 Lutego 2009 #4 Opublikowano 24 Lutego 2009 Kolejny świetny pomysł tylko niektóryh skrótów nie kumam
daniel_iron Opublikowano 24 Lutego 2009 #5 Opublikowano 24 Lutego 2009 dobre do pokarmów dodałbym jeszcze WS- wszystkożerne
sysgone Opublikowano 24 Lutego 2009 #6 Opublikowano 24 Lutego 2009 Spokojnie, spokojnie, pomysl Maniola nie jest nowy, już od dawna rozmawiamy w kuluarach na temat Bazy Ryb, szkielet został stworzony już dawno temu (lata temu), ale teraz rozmowy i działania nabrały konkretnych form. I zapewne niedługo zobaczycie, jak to działa "w praniu".
maniol Opublikowano 25 Lutego 2009 Autor #7 Opublikowano 25 Lutego 2009 I zapewne niedługo zobaczycie, jak to działa "w praniu". Może uda się uwzględnić w tym co już robisz, informacje które zaproponowałem w excelu? To ja w takie razie zawieszam ten pomysł z mojej strony, przynajmniej mamy już wątek w którym można będzie o takiej bazie ryb porozmawiać Daj znać, jakbyś potrzebował pomocy. To ja póki co znajdę dla siebie coś innego niektóryh skrótów nie kumam RSM- rozmiar samca RSA - rozmiar samicy SRA - sugerowany rozmiar akwarium KSM - kolor samca KSA - kolor samicy KN - kolor narybku R - rodzaj (M - mbuna; NM - non-Mbuna) A -agresja (N - niska; S - srednia; W - wysoka) P - pokarm (M - mięsny; R - roślinny) ZSM - zdjęcie samca (link do albumu) ZSA - zdjęcie samicy (link do albumu)
mutra Opublikowano 25 Lutego 2009 #8 Opublikowano 25 Lutego 2009 przydałby się podzielić agresje na zewnątrz-, i wewnątrzgatunkową. A do uwarunkowań pokarmowych roślinnych zastosować podział względnie- i bezwzględnie roślinożerny.
sysgone Opublikowano 25 Lutego 2009 #9 Opublikowano 25 Lutego 2009 Opiekunem merytorycznym projektu jest Harisimi, to on zadecyduje o wszystkich atrybutach.
harisimi Opublikowano 25 Lutego 2009 #10 Opublikowano 25 Lutego 2009 Podział na agresje wewnątrz i zewnątrz gatunkową jest do rozważenia ... jeszcze się z tym przegryziemy bo co za dużo to też nie zdrowo ... jedzonko jest rozwiązane zupełnie inaczej
Rekomendowane odpowiedzi