Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jako, że zdecydowałem się na filtracje opartą na narurowych to przy okazji zapytam o same wkłady. Na www.woda.com.pl jest ich naprawdę sporo. Moją uwagę zwróciły zwłaszcza wkłady piankowe i wkłady harmonijkowe wielokrotnego użytku. One też nadają się do obsługi akwarium opartego na filtrach narurowych?

Opublikowano

jeśli masz na myśli te:

http://woda.com.pl/index.php?p75,wklad-sedymentacyjny-z-wlokniny-polipropylenowej

to nie nadają się - pompa nie da sobie rady - potrzebne ciśnienie z sieci wodociągowej... moja pompa 3000l/h nie uciągnęła tego wkładu...

natomiast te:

http://woda.com.pl/index.php?p302,wklad-harmonijkowy-wielokrotnego-uzytku

nie spełnią swojej funkcji, bo tak jak każde mają określony przez producenta czas w granicach 3-6 mies. to w akwarium wytrzymują tydzień... więc ten wkład jeśli nie notowałby zbyt szybkiego (czyt np3 dni) czasu zapychania to i tak starczy na 3-4 tygodnie max...

imho jedyne słuszne są sznurkowe :wink:

a jak zapytasz na gg to za karton 50szt na tamtej stronie zapłacisz 200zł

natomiast 2 kartony, łącznie 100szt wychodzi 350zł

także nie ma sensu kombinować - tymbardziej że nie notują aż takiego spadku przepływu na naszych pompach do tygodnia - 10 dni :wink:

Opublikowano

zaoszczędzisz odwijając co tydzień pół wkładu - w ten sposób starczy ci bez problemu na 2 tygodnie :wink:

choć ja wywalam odkąd dostałem karton 50szt... bo u mnie w mieście to za sznurkowy krzyczą 14zł zdziercy :P:mrgreen:

Opublikowano

witam

Podczepię się pod temat. Który wkład dokładniej usuwa zanieczyszczenia - 1um czy np 50um? Chodzi mi też o zamontowanie wkładu do kuchni, bo leci kamień z wodą:/

Opublikowano

co znaczy, że leci kamień z wodą?

to że z wodą wylatuje coś, czy jak zagotujesz wodę topełno jest kamienia?

Wkłady zatrzymują zanieczyszczenia stałe występujące w wodzie od normatywnej wielkości podanej na filtrze, jeśli kamień w wodzie jest spowodowany wysoką twardością wody to takimi filtrami nie zrobisz nic, są odpowiednie do tego filtry zmiękczające.

Opublikowano

do kuchni zamontuj sobie 3 szeregowo... jeden 1mikron z prasowanego polipropylenu, drugi węglowy 5mikronów w bloku, a trzeci z żywicą zmiękczającą i będziesz miał świetną wodę bez filtra RO (mówię w spożywce, bo do mycia naczyń szkoda wkładów) :wink:

Opublikowano

witam,

Z kranu leci bardzo dużo kamienia. Obecnie posiadam wkład sznurkowy 20um i kamienia jest o wiele mniej. Czyli 1um jest najdokładniejszy, tak?