wicher123 Opublikowano 18 Lutego 2009 #1 Opublikowano 18 Lutego 2009 Witajcie,od pewnego czasu jeden z samców(najpiękniej wybarwiony) terroryzuje mi akwa :/ Nieraz dzieje się,że 2-3 saulosi kotłują się.. ale najczęściej ten jeden jest bardzo agresywny.Nakręciłem film by pokazać mniej więcej o co chodzi.Coś z tym robić? FILM: Akwa to 120x40x50 7xPseudotropheus saulosi 7xMelanochromis vermivorus 7xPseudotropheus Elongatus Bee Sylwania GroLux Sylwania AquaStar Tetra EX700 Auqaszut Turbo 750 P.S wiem,że na 100% 2 mam samce,reszta to chyba samiczki??Myślę,że już by się wybarwiły wszystkie samce,czy się mylę? Przejmować się tym czy nie??
yaro Opublikowano 18 Lutego 2009 #2 Opublikowano 18 Lutego 2009 za wiele agresji to tam nie ma:) obok miałeś link do prawdziwych walk: http://www.youtube.com/watch?v=JAesT7dGzpE
harisimi Opublikowano 18 Lutego 2009 #3 Opublikowano 18 Lutego 2009 normalne zachowanie saulosi to że są relatywnie łagodniejsze nie znaczy ze są łagodne, są dynamiczne często walczą ale raczej się nie mordują i ten ostatni aspekt powoduje że są mniej agresywne od większości ... możesz go skasować i liczyć na mniej dynamicznego samca ale IMHO poczekaj jeśli nie ma okaleczeń sytuacja może się zmienić ... nawet tak ze to on będzie ganiany ... chłopak chce tarła to skacze
wicher123 Opublikowano 18 Lutego 2009 Autor #4 Opublikowano 18 Lutego 2009 Aaa to ok,myślałem ,że On za bardzo agresywny hehehe Tarło.. hmm coś mnie się wydaje,że z 7 Saulosi wszystkie to Samce ;(
pysi Opublikowano 18 Lutego 2009 #6 Opublikowano 18 Lutego 2009 U mnie dominujący samiec pływa razem z innymi i wszyscy są happy, do póki nie przyjdzie czas tarła , potrafi tak pogonić innego samca, że ten wyskakuje ponad wodę.
pawkuk Opublikowano 9 Października 2013 #7 Opublikowano 9 Października 2013 Witam ! Mam podoną sytuację tyle że samica mi szaleje, mam akwarium 112l, a w nim miał być 1 samiec saulosi i 3 samice, stało się tak że jest 1 samiec saulosi i jedna samiczka + jeden samiec yello + jeden samiec jakiegoś innego gatunku nie zlokalizowałem jeszcze... no i chodzi otą samiczkę saulosi pięknie wybarwioną... terroryzuje mi resztę aż tak że samiec cały czas siedzi mi za tłem strukturalnym i wypływa tylko na jedzenie... pozdrawiam Was serdecznie
harisimi Opublikowano 10 Października 2013 #8 Opublikowano 10 Października 2013 Masz za mało dziwnie zorganizowanych ryb. Musisz mieć więcej samic no i czemu twój samiec dał sie zdominowac samicy ... jest młodszy ?
stan Opublikowano 10 Października 2013 #9 Opublikowano 10 Października 2013 czemu twój samice dał sie zdominowac samicy ... jest młodszy ? Pytanie Wojtku czy to samica saulosi ?
harisimi Opublikowano 10 Października 2013 #10 Opublikowano 10 Października 2013 Dlatego też tak podchwytliwie pytam
Rekomendowane odpowiedzi