Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedługo powinienem się stać posiadaczem akwarium o wymiarach 95dłg x 45 szer. x 40 wys czyli w granicach 170litrów, na większe nie mam miejsca w domu, a to stanie w miejscu obecnego 112. Porywa pewnie będzie z pcv, ale problem filtracji nie jest już taki oczywisty. Zwłaszcza, że akwarium stoi na segmencie i wszystko jest utrudnione, i tak pod akwarium nie zmieści się nic. Filtr mogę umieścić w szafie obok wiercąc wcześniej kilka dziur, lub też w szafce nad akwarium, wtedy będę musiał podpompować wodę gdzieś o 1male tam już raczej jakaś samoróbka na wzór filtra jaki zrobił nabe. Kolejna sprawa to koszty kupna bądź też zmontowania takiego filtra. Patrząc wg pojemności to kubełek kosztuje od 200zł do 240zl + wysyłka, chyba, że ktoś poleci atmany po 140zł :) Z kolei filtr własnej roboty sprowadza się praktycznie do pompy i zużycia prądu, nie mogę sobie pozwolić na coś co zużywa 35watt prądu, tak więc jaką pompę można tu wsadzić, ale żeby cena szła w parze z jakimś rozsądnym zużyciem prądu :) Tak więc panowie co radzicie?

Opublikowano

Z tego co ja wiem, to nad szafką nie możesz mieć filtra. Ewentualnie obok. Ja osobiście nie zrobiłbym sam kubła, bo bym nie spał w nocy :mrgreen: więc kupiłbym... Atmana :lol: po 140zł? w którym sklepie są po tyle i jakie? bo ja nie znma takiego. Do 170l.

Opublikowano

możesz mieć nad :P

35W a 20W na pompie to jest praktycznie żadna różnica w rachunkach miesięcznie, a kolosalna różnica w wydajności...

bo pompy w granicach 20W ledwie pompują 2000l/h, natomiast takie >35W bez trudu >2500l/h

ledwie a bez trudu = przepaść

ja proponuję żebyś kupił dwa filtry narurowe ze średnicami 1/2" po 30zł każdy

do tego dwa zawory kulowe motylkowe stalowe z jednej strony gwint zewnętrzny a z drugiej wewnętrzny oczywiście 1/2" po 5,80zł

dwa kolanka z systemu nie pamiętam nazwy ale wyglądają tak:

IMG_6944.JPG

z jednej strony gwint z drugiej taka jakby szybkozłączka do mocowania węża... (jedyne co jest na niej napisane to L20X1/2 i oznacza tyle że gwint ma 1/2" a złączka jest do rur 20mm)

1 nypel - może być ocynk, miedź nie

oraz wkłady 50mikronów sznurkowe

i oczywiście pompę... na to akwarium proponuję minimum Aquabee UP2000/1 lub silniejszą, bo te filtry na wysokości metra ją jednak zwolnią...

montujesz tak:

pompa w akwa ----> wąż do szafki ---> kolanko ---> zawór ---> narurowy 1 ---> nypel ---> narurowy 2 ---> zawór ----> kolanko ---> wąż powrotny

tak zmontowany masz filtr biologiczno mechaniczny - pierwszy wymieniasz co 1-2 tygodnie a drugi co 6-8 miesięcy

pamiętaj żeby w szafce było te 5cm miejsca pod narurowymi, żeby je swobodnie wyjmować po odkręceniu :wink:

zdecydowanie wyjdzie Cię tyle co kubełek, ale jest do zastosowania nad akwa i u mnie działa znakomicie, wyglądając tak:

IMG_6302.JPG

(stare zdjęcie, ale łapiesz idee?)

a Ataman za 140zł do którego trzeba i tak kupić złoże za drugie tyle wychodzi na to samo ale niestety musi stać POD :P

Opublikowano

Jasne idee łapie :) Tyle, że zamiast wkładów sznurkowych myślałem o filtrze fbf takich jak zrobił nabe + ew. filtr mechaniczny przed oparty na sznurku tak jak u Ciebie. Samo wykonanie nie powinno stworzyć większych problemów prócz wywiercenia dziur w meblach na węże. Z ciekawości zapytam jak wysokie są te filtry narurowe? I jeden big problem cena tej pompy aqua bee... 260zł to grubo ponad moje możliwości.

Tutaj foto miejsca gdzie będzie stał baniak:

d0577b88955c2d00m.jpg

Oczywiście jestem otwarty na wszystkie propozycje i pomysły :)

Co do atmana za 140zł... http://www.allegro.pl/item557157833_fil ... ratis.html

Opublikowano

ja obenie mam w tym drugim (ten jasniejszy na zdjęciu) fbfa (korpus został obrócony i stuningowany), ale narazie fot nie mam... konstrukcja jednak podobna do nabe... jedyna wada, to konieczność dostosowania przepływu w całym układzie do wartości niewywalającej piachu z FBFa... jak nie będziesz miał przerybienia to ja pozostałbym przy sznurkowych (sam musiałem się pobawić... ale jak czytasz forum, to pewnie wiesz że ja tak mam poprostu)

jak męczy Cię cena pompy to zobacz tutaj jest po 216zł... byłbyś z niej bardzo zadowolony, ja mam UP2000 do tych na zdjęciu i jest ok, ale u mnie to wisi nad samym akwa... a drugim mam UP3000 i ta jest najlepsza, ale Twoje akwa będzie mniejsze więc coś po środku...

ewentualnie może pompa atmana ta najsilniejsza (chyba at-306 o ile dobrze pamiętam)... kosztuje w necie coś koło 70zł, ale nie wiem jak u niej z podnoszeniem rzeczywistym przy obciążeniu...

wysokość narurowca od samej góry uchwytu do końca klosza na dole = 37cm

czyli żeby to wykręcić potem potrzeba 40-41cm w szafce

a ten kubełek który pokazałeś jest bez weładów - czyli i tak wyjdzie >300zł... + wewnętrzny za dobre 70zł

przy narurowym na proponowanej pompie bez złoża FBF powinieneś się obejść bez wewnętrznego :wink:

Opublikowano

Hmm musiałbym szafke tuningować bo mam 35cm do półki :D ale to nie problem :) Ale z drugiej strony, na dobrą sprawę mógłbym wszystko walnąć do szafy :D Wystrugam sobie jakieś pudełeczko z płyty meblowej i tam wszystko schowam, no i odpada problem pompowanie tak wysoko do góry. co o tym myślisz makok?

Opublikowano

jak zawisisz te narurowe obok akwa w szafie to będzie genialne... praktycznie nie stracisz nic na podnoszeniu i wtedy styknie ta pompa atmana... imho rewelacja - nawet nie musisz w pudełku bo to nie kapie - wywiercisz dziury na węże i masz filtrację za 150zł...

wkłady kupuj na www.woda.com.pl w kartonie 50szt na raz to wyjdą Cię po 4zł/szt i gra gitara, jesteś ustawiony :P

Opublikowano
abstrahując od kwestii filtra, to co Ty tam masz w tych płaskich okrągłych pudełeczkach na lewo od akwa obok spiruliny 6% tropicala?

Pokarm dla ryb :) w jednym mam tetre pro vegetable, w kolejnym tetre color i w ostatnim pokarm który oryginalnie był tam, jakiś taki granulat, opakowanie bardziej praktyczne do głupie torebki :) Teraz wykarmiam to do końca. A w opakowaniu po spirulinie mam... spiruline :)

Wracając do sprawy filtra, będzie w szafie, na tej samej wysokości co akwarium :) Teraz pompa... atman fajny, ale może lepiej kupić takie coś... http://www.aquatika.pl/product_info.php?products_id=473 ona może pracować poza wodą? Jeżeli tak to kolejny plus, że o jednego grata w akwarium mniej.

Opublikowano

pompa poza akwa - musisz pamiętać że pompy te nie zasysają wody, więc pojawia się problem grawitacyjnego przelewu, który w filtracji "na wysokości akwarium" nie będzie dostatecznie silny aby utrzymać zakładane parametry przepływu...

IMHO do dostacznej cykrulacji w tym akwa bez wewnętrznego potrzeba około 1200-1400l/h na rurze powrotnej...

jaby układ był zamknięty - znaczy "powrót" zanurzony to niby powinno działać, ale co jak Ci trochę wody wyparuje i układ się "otworzy", wtedy automatycznie spadnie wydajność "grawitacyjnego przelewu" i po włączeniu się napięcia możesz nawet usmarzyć pompę...

proponuję pompę zanurzoną, bo jest pewniej, masz możliwość sterowania przepływem na zaworach, nie martwią Cię spadki napięcia

oraz proponuję pompę podającą >1500l/h na wysokości 1m

ponieważ zastosowane wkłady będą nawet na wysokości równej z akwa zmnijeszać przepływ w/g mnie do podanych powyżej...

lepiej silnijeszą lekko skręcić jeśli potrzeba niż słabszą potem wystawiać na allegro jako "prawie nieużywaną" :wink:

ja mam ruch wody w akwa >4000l/h i wcale nie uważam żeby była jakaś straszna pralka :P

EDIT:

pomp o które pytasz nie znam, ale po wykresach widać że NJ2300 osiąga te 1500l/h na wysokości metra, a kosztuje 161zł i żre 38W

dla porównania Aquabee UP2000 (nie 2000/1) też powinna dać radę na 1500l/h przy zużyciu 18W energii.... choć tutaj byłoby na styk

- ja osobiście bym brał jednak 2000/1 żeby nie kupować 2 razy :wink: