Skocz do zawartości

Czy możliwe jest Malawi bez glonów ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No zobaczymy...

Nie chodzi o to, że chcę akwa wolnego od glonów.

Ale marzę, żeby mieć jakąś kontrolę nad nimi, by było ich tyle, aby rybki miały co podgryzać ,ale i można było domyślić się koloru kamieni. Bo takie piękne czerwone piaskowce miałem.

Jedno mnie w tym wszystkim pociesza - nigdy nie miałem ani śladu sinic - z tym podobno dopiero jest jazda.

No dzięki wypowiedzi. Teraz poczytam trochę na temat restartu, choć przymierzę się do tego w okolicach kwietnia. Jak cieplej będzie i dzień dłuższy.

Bart

Opublikowano
Rozumiem, ze skoro kolega pyta, nalezy doradzic, ale czy to dobra droga?

właściwe podejście do kwestii glonów prezentuje na swoich fotkach w galerii :mrgreen:

A tak na serio to wydaje mi się, że to czego oczekujesz (w ostatnim poście) czyli kontrolowana ilość glonów jest najtrudniejsze do zrobienia. Wejdź sobie na post Harego o okrzemkach tam jest link do relacji z anty-glonowego doświadczenia. Ja się głównie tym kierowałem w hodowli glonu u siebie, więc spostrzeżenia (przynajmniej w przypadku mojego zbiornika) okazały się trafne i pokrywają się z praktyką.

Masz też jeszcze jedną opcje: zlewasz zapobieganie glonom i zaczynasz głodzić ryby tak aby się zajęły strzyżeniem.

Co do sinic: Walka z glonami przy użyciu radykalnych środków nasila ryzyko wystąpienia sinic, na zasadzie wolnej niszy którą jakiś organizm będzie chciał zająć

Opublikowano

Uporczywe czyszczenie białych kamieni, otoczaków, po 3 miechach mi się znudziło. Co tydzień przecierałem je gąbką, czasem częściej. Ale i tak po paru dniach rosły glony, i te całkiem ciemne i czasem brązowe, gdzie niegdzie ładne zielone, ciężko schodzące.

Aż pół roku temu wkurzyłem się i przywiozłem z Zoologicznego Glonojada o rozmiarach L200 (skala). Ładny zbrojnik o długości 17-18cm. Po wpuszczeniu schował się pod filtrem za kamienie. Ale w nocy zaczął wychodzić na kamienie. Od tego czasu zero problemu z czyszczenem. Podmianki robię co tydzień, ale czyszczę tylko dno i raz na 2 tygodnie lekko przecieram szyby chwycone zielonym glonem za pomocą skrobaka. Resztą zajmuje się owy glonojad, któremu do teraz najwyraźniej jest bardzo dobrze. Na prawdę zwierzątko wyręcza mnie w 100%. Kamieni nie dotykałem pół roku.

• 5 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Pozwolę się podpiąć pod ten wątek, bo mam podobny problem. Akwarium ma 10 miesięcy, parametry wody w normie, piękny gęsty zielony dywanik na kamieniach. Ale zauważyłem, że od czasu, gdy się zaczęły upały, ten dywanik rośnie w tempie zastraszającym. "Sprzątam" akwarium co tydzień, po tygodniu niesprzątania mam zarośnięty również cały filtr wewnętrzny, jak i szyby. Tylną i przednią. Nie da się tego jakoś przyhamować? Podmieniałem więcej wody, żeby bardziej pozbyć się NO3, kombinowałem z różnymi świetlówkami, również starałem się przegłodzić, żeby sobie pojadły glonów, ale na skutek tego zaczęły podgryzać sobie ogony. W każdym razie co tydzień mam obfite zbiory glonów. Nie wiem, może można je jakoś przetworzyć i sprzedawać? :-)

Jak przyhamować porost glonów, nawet tych pożądanych? :-)

Maciej

Opublikowano

Kurna nie sprzątam, nie czyszczę nie odmulam od 2 lat !!! dawajcie te szczepki bo ja żadnego glona nie mam !!!

Opublikowano

no ja też czekam z niecierpliwością na parametry i dalsze szczegóły, bo należę do tych co to chcieliby ale nie mają, albo mają niewiele (glonów of kors ;) ). Ciekaw jestem tylko czy sam zainteresowany nie stracił zainteresowania wątkiem.

U mnie niestety bujnych glonów od 2 lat nie ma i raczej już nie będzie, mimo, że dodałem 3 świetlówkę, lałem różne nawozy i nie mam roślin. Z tego co zauważyłem, to glony wydają się rosnąć w miejscach gdzie ruch wody jest duży i woda jest dobrze natleniona. Oprócz wpływu światła i ekspozycji skał ku światłu żadnych innych uwarunkowań nie zauważyłem :(

Opublikowano

ja zaobserwowałem kilka prawidłowości (nawet gdzieś na forum te wypociny sobie leżą) Niestety hodowla glonów zakończyła się banalnie: Ryby nauczyły się dokarmiać glonami i teraz cokolwiek mi nie wyrośnie odrazu jest zeskrobane do gołej skały :mrgreen:

Opublikowano

Dziękuję za odpowiedzi, niestety, wszystkie nie na temat. Pytałem jak przyhamować przyrost glonów, a w odpowiedzi dostałem coś na kształt koncertu życzeń.

Odpowiadam po kolei:

Było pytanie o PO4. Niestety mierzę tylko te bardzo podstawowe parametry, (amoniak, azotyny, azotany, twardość ogólną i węglanową, PH), testów na PO4 nie mam.

Było pytanie o pokarm: Karmię płatkami Tropicala (6 różnych puszek) plus czasami mrożone mięsko (nie wiem jak to się nazywa, takie czerwone, krótkie glizdy z Ukrainy).

Było pytanie jakie mam ryby: Gatunków nie wymienię, to nieistotne. Cztery podstawowe gatunki Mbuna dla amatorów, w różnych kolorach, razem jakieś 50 ryb w 240 litrach.

A w celu przyhamowania wzrostu glonów potraktowałem wszystkie kamienie najpierw odplamiaczem ACE a później perhydrolem.

Pozdrowienia

Maciek