Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam planuje baniaczek 160x65x60h moze ktos podpowie na temat obsady do takiego baniaka filtracja sump 104L + 1 lub 2wewnetrzne chcial bym zeby byla ciekawa obsada jak da rade to ze 2 lub 3 sztuki wieksze 20cm -25cm max a reszta niezaduza wmiare latwe w utrzymaniu porpozycje ??

Opublikowano

Flavus i afra do łatwych raczej nie należą :)

jeżeli to polecił bym

Ps. Acei

M. estherae

M. maingano

I.sprengerae

Obsada powinna być spokojna, akwarium całe zagospodarowane.

No chyba ze chcesz zaryzykować z pysiakową jazdą na wyższych obrotach, to można by pokombinować z mniej kolorystyczną obsadą ale z bardziej wybuchową obsadką ;)

Opublikowano

obsada fajna kolorystycznie wypas ale tak jak mowilem czy mozecie napisac jakie ryby z malawi sa duze od 20 do 30 cm nieznam sie zabardzo na tych nazwach zaduzo ich dlatego pytam wyjadaczy w tym temacie a moze wejsc w ryby agresywne plan byl wczesniej piranie pawieooka strzempiel itp ale zamaly mam baniak dlatego zdecydowalem sie na malawi piszcie propozycje jakie macie w swoich baniaczkach thx

Opublikowano

najprostsza reguła doboru ryb do zbiornika głosi że długość zbiornika nie może być mniejsza niż dziesięciokrotność maksymalnej długości ryby która ma w nim pływać. To IMO dobre kryterium zarówno pod względem dobrostanu jak i estetyki zbiornika

Opublikowano

ok rozumiem czym mam sie sugerowac w dobieraniu obsady kolorystyka latwoscia utrzymania agresywnoscia czy ilosciami sztuk chcial bym zeby bylo kolorowo i max 4 do 5 gatunkow musze poczytac kto co ma w swoich baniaczkach i dobrac cos ciekawego ciekawe co w gda dostane za gatunki pozdro for all

Opublikowano

Ja wziąłbym max 5 gatunków, a właściwie 4. Gdybym dziś miał dobrać obsadę, pewnie brałbym Acei (tą kisorową odmianę :wink: ) bo do Twojego akwa Acei może być, poza tym Greshakei i coś pasiastego. Ostatnio coś mi Flavus chodzi po głowie. Może Red Blue (wiem, on nie ma nic wspólnego z paskami :mrgreen: ). Bardzo ładnie prezentuje się P.E.Chewere.