Skocz do zawartości

Labidochromis sp."hongi" + P. saulosi ????

moglaj7

Rekomendowane odpowiedzi

wiec mozna bylo by sprobowac tego polaczenia :) Pytanie tylko jeszcze skoro hongi wytluka sie same co bedzie wzgledem spokojneg saulosi ?? Dla wyjasnienia samiec hongi napewno bedzie dominowal i czy nie bedzie chcial sie pozbyc takze samca lub samcow saulosi dla totalnego zdominowania 240l ??

agresja pyszczaków skierowana jest najczęściej w stronę własnego gatunku, w przypadku połączenia saulosi i hongi istnieje możliwość że i saulosiemu się będzie obrywało ale nie ma na to 100 % pewności i odpowiednie ułożenie w akwarium kamieni może spowodować ze będą żyły te dwa gatunki koło siebie

Według mnie hongas zajmie całe akwarium, z tym, że nie będzie się zbytnio przejmował obecnością saulosi, bo nie będzie miał zagrożenia z jego strony,hongi raczej będzie uganiał sie za panienkami, a saulosi znajdzie swoje miejsce w akwa. jeszcze gdy ryby będą młode i razem wpuści się je do akwarium to tylko z korzyścią

• Lubię to 1

Imho pomimo, że będziesz miał hongi i saulosi, twoje akwarium będzie akwarium z hongami. Saulosi odejdzie w cień i nie będziesz mógł zaobserwować w pełni radosnego pływania i wszystkich zachowań saulosiaków. Czy może się udać taki projekt, hmmm.. być może tak , ryby z malawi są tak do końca nieprzewidywalne i decydują cechy indywidualne każdego osobnika, ale ja nie chciałbym być na miejscu saulosi. Dodam, że przerabiałem ten układ i nikt nie zginął. Być może tylko dlatego, że odpowiednio wcześnie hongi się wyprowadziły.

wlasnie tego sie obawiam, a taka sytuacja nie jest zbyt pozytywna jak na moj punkt obserwowania akwarium. Wiec moze jednak bylo by nie zestawiac tych dwoch rybek choc zdania jak widze sa podzielone. Mowi sie ze kazde akwa jest inne i nic nie wiadomo tak na 100% , ja tez nie mam ani hongi ani 240l jescze jedynie posiadam sauloski, poprostu naszla mnie taka mysl na polaczenie tych ryb. Napewno jeszcze pomysle nad tym i nad akwa jakie mam kupic bowieksze napwno bedzie.

a ja dalej uważam że pomimo dominacji w akwarium hongi to w akwarium miałem oba gatunki widoczne i saulosi nigdzie w cieniu nie pływało, był ignorowany przez hongi do czasu gdy nie wpływał mu prawie do jego skałki lub przeszkadzał hongiemu w tarle, mówisz że u ciebie też wszystko było w porządku, u mnie również z tą różnicą że ja tą obsadę miałem 4 lata i wogóle jej nie rozdzielałem bo nie było takiej potrzeby.

Saulosi to również pyszczak i wcale nie taki ciapowaty.