Skocz do zawartości

Labidochromis sp."hongi" + P. saulosi ????

moglaj7

Rekomendowane odpowiedzi

Witam moje zapytanie jak w temacie czy polaczenie tych dwoch gatunkow bylo by mozliwe w standardowym 240l ??

Wiem ze hongi niby nieduża rybka ale jest terytorialna ktora lubi grotki i jest dosc agresywna, stad moje pytanie odnosnie tych dwoch gatunkow.

Pozdrawiam

Nic na sile. Wlasnie o to mi chodzilo zeby wypowiedzial sie ktos kto juz to przerabial. Wiem ze hongi to nie jest grzeczna rybka .A jakie zestawienie mozecie polecic do zbiornika 240l ? Chcialbym saulosi +????? myslalem o dwoch gatunkach ale cos innego niz yellow czy rdzawy, czy jest jakas inna obcja? Moze jakas rybka ktora by w toni plywala??

Nic na sile. Wlasnie o to mi chodzilo zeby wypowiedzial sie ktos kto juz to przerabial. Wiem ze hongi to nie jest grzeczna rybka .A jakie zestawienie mozecie polecic do zbiornika 240l ? Chcialbym saulosi +????? myslalem o dwoch gatunkach ale cos innego niz yellow czy rdzawy, czy jest jakas inna obcja? Moze jakas rybka ktora by w toni plywala??

Z ta tonia to nie jest taka hop i oczywista sprawa. U mnie wiekszosc ryb plywa w toni (wystarczy "podniesc nieco litoral) , wyjatek stanowia (imo) melanochromisy, ktore zawsze trzymaja sie blizej dna.

Do saulosi dolozylbym jakas niewielka aulonke(przy odrobinie szczescia i ewentualnie), badz melanochromisa, tylko wlasnie - czy to bedzie ton? Raczej nie. Odpuscilbym sobie tez wszelakiego rodzaju pasiaki (zatem demasoni, membe, mbame itp). Saulosi jest raczej samo wsytarczalne. Piekna barwa, wyrazny dymorfizm, jakos nie widze dla tej ryby sensownego dodatku w 240l (bo dawac na sile rdzawe?).

Ja nie mam nic do rdzawych wrecz podobaja mi sie ale chodzi o to zeby bylo inaczej. Tak szczerze to czester mnie zainspirowal bo wprowadzil cos nowego w 240l. A szczerze mowiac to zastanawialem sie nad wprowadzeniem aulonki w ukladzie 1+2\3 i mysle ze mimo ze samice nie naleza do najladniejszych ryb to przy "Aulonku" i sauloskach moglo by to ciekawie wygladac. Zastanawiam sie takze nad iloscia saulosi w takim zbiorniku np. 3+6 dalo by rade oczywiscie plus aulonki ???

Ja nie mam nic do rdzawych wrecz podobaja mi sie ale chodzi o to zeby bylo inaczej. Tak szczerze to czester mnie zainspirowal bo wprowadzil cos nowego w 240l. A szczerze mowiac to zastanawialem sie nad wprowadzeniem aulonki w ukladzie 1+2\3 i mysle ze mimo ze samice nie naleza do najladniejszych ryb to przy "Aulonku" i sauloskach moglo by to ciekawie wygladac. Zastanawiam sie takze nad iloscia saulosi w takim zbiorniku np. 3+6 dalo by rade oczywiscie plus aulonki ???

Wprowadziłem coś nowego bo marzyłem o tych rybach od kiedy pamiętam. Mało jest opisane na ich temat więc wpuszczałem je bardziej doświadczalnie niż na pewniaka. Nie byłem pewny co będzie bo ryby te na zagranicznych forach są opisane jako bardzo agresywne. No i dużo się nie myliłem, jeśli dobrze przewiduje jeszcze pół roku i przesiadka na 150cm bo nie da rady. Ale to wszystko jeszcze czas pokaże. Narazie jest pełny luks;)

Co do twojego baniaka warto spróbować z aulonkami. Ba wręcz sam chciałem ale nie było (fire fish).

Myślę, że bez problemu będzie z tą obsadą(hongi i saulosi) w 240l. Hongi będzie dominował to jasne, ale krzywdy saulosi zrobić nie powinien, jedynie samce się zatłuką i z czasem tylko 1 zostanie, więc lepiej od razu je odłowić i oddać