Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko i wyłacznie drobny piasek

Bo po pierwsze:Odchody i resztki pokarmowe nie zalegaja w kamieniach co ma wplyw takze na parametry wody

Po drugie :Przeciez ryby z malawi uwielbiaja kopac w piasku a takze przesiewac go przez skrzela oczyszczajac je

Uwazam ze pozbawiajac ryb drobnego piasku sami pozbawiamy siebie rewelacyjnych obserwacji dotyczacych robot budowlanych naszych rybek

Po trzecie :Ja osobiscie uzywam bardzo drobnego i jasnego piasku ,a pozyskuje go z kopalni wegla brunatnego gdzie wlasnie taki drobny bialy piach zalega po weglem

Co moze byc bardziej naturalnego niz piach pochodzacy z trzeciorzedu jest bialy czysty i pachnie dinozaurami :D

Opublikowano

Ja dzisiaj kupilem piasek kwarcowy w budowlanym, ale po otworzeniu worka zobaczylem to DSC02774.JPG DSC02773.JPG

Na zdjeciach wyglada na jeszcze wiekszy. To jest w ogole piasek ? Wyglada jak zwirek :/ I czy nadaje sie do akwarium ?

Opublikowano

Ja bym to oddal bo to nie piasek tylko jakis grys kamienny

Kiedys uzywalem grysu dolomitowego ale bardzo drobnego(prawie jak piasek)

Ale zrezygnowalem bo bardzo szybko ciemnial i zachodzil glonkiem czego nie mozna powiedziec o klasycznym piasku kwarcowym(owszem tez zciemnieje ale nie tak paskudnie jak ten dolomitowy)

Robert

Opublikowano

kwarcowy? ;)

btw. ja do castoramy mam 150km, a nigdzie w poblizu snieznobiałego kwarcowego nie znalazłem, piasek ku mojemu zdziwieniu przyszedł w workach 10kg z nadrukiem 'akwarystyczny', bez potrzeby gotowania czy płukania, z miejsca do akwarium :)

Opublikowano

Rozumiem, że zwykły szaro-żółty budowlany dostępny w każdym składzie za pół darmo albo nad brzegiem jeziora/rzeki już całkiem za friko nie wchodził w grę?